Regent Hall - "българската" зала в Лондон

   

Ако живеете в Лондон, може би сте ходили вече на българско представление в Regent Hall, Salvation Army на Оксфорд Стрийт. В тази зала за около 500 зрители се провеждат често театрални постановки и концерти за българската диаспора в Лондон.

Regent Hall е една от най-старите зали на Лондон и има интересна история. Тя е известна като The Ring, тъй като първоначално е била зала, в която лондонските богаташи са карали на кънки.

Залата е купена през 1882 г. и превърната в център на Salvation Army ("Армията на спасението").

Каква е тази "Армия на спасението"?

"Армията на спасението" е международна благотворителна организация, с бюджет от милиарди и дейност в над 120 държави. Тя е създадена в средата на 19 век в Източен Лондон, за да подпомага бедните, пияниците и проститутките. Основател е Уилям Буут (William Booth), известен като Генерала и съпругата му Катрин, наречена “майката на Армията на спасението”.

Подобно на истинските армии, членовете на "Армията на спасението" имат военни звания – войници, офицери и генерали, както и военни униформи.

Целта на "Армията на спасението" е благотворителна и най-добре бива описвана според двамата основатели с трите „с”: Soop, Soap, and Salvation (Супа, Сапун и Спасение). Организацията управлява приюти за бездомни, магазини и предоставя помощи на бедни и зависими.

Любопитен факт е, че всички членове на Армията на Спасението не пият и не пушат.

Друг любопитен факт е, че преди години получи повече от милиард и половина долара като дарение от вдовицата на един от шефовете на МакДоналдс.

В близост до катедралата Свети Павел се намира централата на Армията на спасението.

Следващото българско представлението в Regent Hall e на пиесата “Асансьорът” на 25 ноември. Повече информация и билети: https://budilnik.yapsody.com/     Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.