Александра Булат: Кой представя интересите на гражданите на ЕС във Великобритания

 

Като български имигрант във Великобритания беше важно да знам как мога да участвам в политическия живот на страната. Британските партии са отворени за чужденци, без значение дали имат британско гражданство. Има и мигрантски организации, които участват в политическия живот.

За да научим кой представлява интересите на гражданите на ЕС в британската политика, направихме интервю с Александра Булат (на снимката). 

Родената в Румъния, Александра, стана популярна с позициите си в британските социални медии във връзка с Брекзит и отношението към гражданите на ЕС, която е и тема на докторската й дисертация от University College London.  Александра - която може на следвате в Туитър тук - продължава да се застъпва за интересите на младите европейци във Великобритания като служител на мигрантската организация the3million.

Ето какво ни разказа Александра:  

18-годишна пристигнах във Великобритания от Румъния. Не знаех почти нищо за това как мога да се включа в политиката на Обединеното кралство - например не бях наясно, че чужди граждани могат да се присъединяват към британските политически партии; не знаех за правата си като гражданин на ЕС за гласуване на местните избори; нямах представа откъде да започна, ако искам да направя промяна в местната общност.  

В момента ръководя проекта за младите европейци на the3million, най-голямата организация в Обединеното кралство, кампания за правата на гражданите на ЕС. (Бележка: повече за The3million прочетете в интервюто ни с Тони Петкова, която работи в организацията, тук)  

Наскоро участвах в проучване, което показа, че гражданите на ЕС като цяло не се чувстват достатъчно представени в политиката на Обединеното кралство, въпреки че те съставляват над 5% от населението. (Бележка: повече за изследването, което включва и български гласове във Великобритания,  може да намерите в доклада Young Europeans report)  

Има някои депутати с произход от ЕС, като Алберто Коста от Консервативната партия и Вера Хобхаус от Либералните демократи. В британските новини има много статии за гражданите на ЕС във Великобритания, особено вестници като Гардиън, Индипендънт и Ивнинг Стандард. Има журналисти, като Lisa O'Caroll от Гардиън, които отразяват всички въпроси около схемата за уседналост и други аспекти, засягащи гражданите на ЕС във Великобритания.  (Бележка: може да следвате Lisa O'Caroll в Туитър тук)

Ние организираме онлайн събитие на тема за политическото участие на гражданите на ЕС във Великобритания, на което искам да поканя българите в тази страна.  Целта на събитието е да даде конструктивни предложения за увеличаване на представителността на гражданите на ЕС, включително българите, в политиката на Обединеното кралство.  

На онлайн събитието ще говорят граждани на ЕС, които вече участват в обществения живот на Великобритания. Сред тях са и българите Нишан Джингозян от Източноевропейския форум и Боримир Тотев (Бележка - Боримир участва в инициативите на Лондонската българска асоциация за връзки между българите в Лондон с други лондончани. Неговият Туитър е тук) Това е възможност да споделите и вашите виждания по темата за политическото представителство на гражданите на ЕС.  

Онлайн събитието е в събота на 18 юли, от 1 часа.  Заповядайте. Моля да се регистрирате предварително:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0rcOqhqDkoGNxEHXEiCJm-6baz3HJknvqi

Възползвахме се от възможността да поканим Александра и други румънци в Лондон на среща с нашата българска група за разходки из Лондон. Тя обеща да съдейства за подобна среща и препоръча за това румънския ресторант Carpathia London в лондонския квартал Ийст Хам. Ще дадем допълнително подробности за срещата. Сега участвайте в онлайн събитието на Александра.  

Автор: Бойко Боев

Снимка: Александра Булат* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.