The Olivier Awards

Наградите Olivier се връчват в четири основни категории – театър, опера, мюзикъл и личност.

Наградите се предоставят от The Society of London Theatre (The SOLT), основано през 1908 г. като представителна организация на продуцентите, собствениците на театър и мениджърите на театрите в Централен Лондон.

Първите наградите са връчени през 1976 г. в известния навремето лондонски Café Royal, който се намира на 68 Regents Street и днес е преобразуван в петзвезден Hotel Café Royal.

До 1983 г. наградите са се наричали The Society of West End Theatre Awards, а от 1984 г. наградите са преименувани на името на известния британски актьор Sir Laurence Kerr Olivier, след като той дава съгласието си за това.

От 2012 г. Olivier Awards се провеждат постоянно в Royal Opera House в Covent Garden.

За наградите могат да бъдат номинирани постановки, които са се играли от 16 февруари настоящата година до 15 февруари следващата година в лондонските театри.

Наградите се връчват за театър, опера, танц в категориите за най-добър нов спектакъл, актьор, актриса, поддържащи актьори и награди за постановки на театри, които не са членове на The SOLT. Това са малки театри, които не могат да плащат високите вноски за членство в The SOLT и обикновено са извън West End, например театрите the Lyric, Hammersmith Apollo, the Hampstead Theatre, както и така наречените репертоарни театри, чиито постановки се поставят ограничен брой пъти като the Old Vic, Young Vic and Royal Court Theatres (изискването за наградите Olivier е постановките да са били на сцена над 30 пъти).

Различни състави от съдии определят наградените в отделните категории. Отделните съдии са анонимни професионалисти в категорията и обикновени зрители.

Постановката King Charles III в Wyndham's Theatre спечели приза за най-добра нова постановка. Наградата за най-добър актьор получи Mark Strong за ролята му в A View from the Bridge в Wyndham's Theatre, а Penelope Wilton взе наградата за най-добра актриса за ролята й в пиесата Taken at Midnight в Theatre Royal Haymarket. Със специалната награда, връчена от Dame Judy Dench, в знак на признание за 10-те му години като артистичен директор на The Old Vic Theatre, беше удостоен американският актьор Kevin Spacey.

Наградата за най-добър мюзикъл взе Sunny Afternoon на Harold Pinter Theatre.

The Olivier Awards са считани за най-престижните театрални награди във Великобритания, от този ранг са наградите на Broadway - Tony Awards и френските Molière Award.

* * *

Имахме удоволствието да видим на живо Kevin Spacey в The Old Vic Theatre, където той играе своя моноспектакъл за живота на американския адвокат Clarence Darrow. Направи ни впечатление, че залата в театъра е кръгла, а сцената беше в средата, така че зрителите наблюдаваха актьора от всички посоки. Това изискваше от актьора да не остава с гръб за дълго към нито една част от залата. Публиката участваше активно в неговото представление – някои четоха документи, свързани с делата, които адвокатът е водил, други получиха ръкостискане, трети – прегръдки и Kevin Spacey седна до тях на стола им, а друг един зрител беше предупреден да си изключи телефона, който осветяваше лицето му, тъй като това пречело на актьора.

За лондонските театри разказваме на нашия сайт в хрониката Theatreland.

Снимка: Thomas Lang under Creative Commons Licence.

‪Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.