Freemasons' Hall

Covent Garden (4)

Freemasons' Hall в Covent Garden е мястото, на което се събират United Grand Lodge of England и Supreme Grand Chapter of Royal Arch Masons of England. Обединената Велика ложа на Англия е най-голямата масонска група във Великобритания. В страната има над 250 000 членове на различни масонски ложи. По повод на наближаващата тристагодишнина (2017 г.) на Обединената Велика ложа на Англия, те публикуваха първия си независим доклад, в който членовете на братството обещават да започнат открита и прозрачна дискусия с обществото, за да се изчисти името им от множеството слухове, свързани с тяхната дейност.

Масонските правила изискват от членовете да се подкрепят взаимно, да пазят в строга тайна ритуалите, които практикуват и имената на братята си, макар че се знае, че първият американски президент George Washington, както и другият баща на нацията - Benjamin Franklin, са били масони. В световен мащаб масоните днес са 6 млн. човека. Цифрата не е голяма, но важността на членовете не е за пренебрегване. Във Великобритания, например, значителна част от членовете на кралското семейство са масони, като самият Duke of Kent е Великият магистър на United Grand Lodge of England.

IMG_3519

За разлика от затворените само за посветени масонски ритуали, Freemasons' Hall е отворена всеки ден за свободни посещения. Сградата е красив пример за ар деко стила в архитектурата, който е бил популярен в края на 20-те години на 20 век. Freemasons' Hall е открита през 1932 г. в памет на загиналите в Първата световна война масони. В нея има музей, библиотека и множество зали. На това място е имало две по-стари сгради, които са разрушени, за да се построят по-големи зали, в които да се събират членовете на братството.

IMG_3516
На улицата пред Freemasons' Hall се намира Freemasons' Arms - пъб, в който се твърди, че през 1807 г. е основано The Geological Society и пак там, през 1863 г. била създадена Football Association (Английската футболна асоциация - затова пъбът е особено популярен за гледане на мачове).

Ако се интересувате как изглеждат престилките на свободните зидари и искате да си купите част от ритуалните дрехи на масоните, магазинът е до Freemasons' Hall.

  Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.