The French House

French House

The French House е пъб в Soho, който по време на Втората световна война е ползван за срещи на членовете на Френската съпротива от генерал Де Гол. Дори се твърди, че речта му за сплотяване на френския народ À Tous Les Français,  била написана в този пъб.

По ирония на съдбата първият съдържател на заведението е немецът Herr Schmidt. Той открил заведение с името York Minster през 1891 г. След като той починал, а в 1914 г. г-жа Шмидт била депортирана, заради избухването на Първата световна война, кръчмата станала собственост на белгиеца Victor Berlemont. Документът за покупко-продажба между г-жа Шмидт и г-н Берлемон стои на стената на пъба и до днес. Пъбът е наследен от сина му Gaston Berlemont, който е роден в кръчмата през 1914 г. и работи там до пенсионирането си през 1989 г. Той сменя името на пъба от York Minster на The French House след пожар през 1984 г.

Във French House се продава повече Ricard (анасонова напитка), отколкото навсякъде другаде във Великобритания. Алкохолът се предлага във френски мерки, но бирата е само от половин пинта. Липсват телевизори и мобилните телефони са забранени.

The French House е известен с клиентите си артисти и писатели.

През последните години собственичката Lesley Lewis насърчава фотографи от Soho да правят изложби в пъба.

Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.