Небостъргачите на Лондон

Не е ясно колко висока трябва е една сграда, за да бъде смятана за небостъргач. Затова е трудно да бъде казано колко са небостъргачите на Лондон.

Но в Лондон има много такива и много високи.

За да илюстрираме как изглежда Лондон откъм небостъргачи, ще направим сравнение със София. Най-високата бизнес сграда в София е Capitol Ford. Нейната височина е 126 метра.

В Лондон има 31 сгради, които са по-високи от най-високия софийски небостъргач.

Най-високата лондонска сграда е The Shard – 309.6 метра.

На второ място е One Canada Square в Канари Уорф – 235 метра.

На трето е Heron Tower в Лондонското Сити – 230 метра.

Усещането за височина е най-силно в района на Канари Уорф. Заради небостъргачите си този квартал е наричан “Мини-Манхатън” и “Дубай на Темза”.

В Канари Уорф са:

One Canada Square - При построяването си през 1991 г. този небостъргач е най-високата сграда във Великобритания - 235 метра и 50 етажа. До 1996 г. е била отворена за посетители, които са можели да наблюдават града от най-горните етажи, но след бомбената атака, организирана от ИРА (Ирландската републиканска армия) в близост, при която са убити 2 човека, тази възможност вече не съществува.

8 Candada Square, проектиранa от известния британски архитект Норман Фостър, в която се намира световната централа на банката HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Построена през 2002 г., с 42 етажа и височина 200 метра.

Citigroup Tower, който е със същата височина като 8 Candada Square, завършенa една година по-рано, по дизайн на известния американски архитект Сизар Пели. В тази сграда се помещава Citigroup – ивестиционна компания за банкови и финансови услуги, известна като Citi.

След това е One Churchill Place – 156-метровата сграда, в която е цетралата на банката Barclays.

В гората от небостъргачи на Канари Уорф се помещават юридически кантори, консултантски фирми и банки.

Твърди се, че средната заплата в Канари Уорф е 100 000 паунда. Ако това е истина, може да се каже, че колкото е по-висока сградата, толкова е по-висока заплатата.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.