През зимата Кралицата живее в Сандригам

Кралското семейство е собственик на две къщи – Sandringham House (Сандригам) и Balmore Castle (Балмор).

(Бъкингамският дворец и Уиндзорският дворец не са лична собственост на семейството, а публични суверенна собственост на монарха (the Crown Estate). С тази собственост монархът не може да се разпорежда – затова е публична, но и правителството не може да прави това. The Crown Estate включва не само дворци, но и над 700 къщи в провинцията, както и сгради в Лондон – Риджънт Стрийт и Пикадили Съркъс и земя.)

Сандригам стана популярен в България, поради факта, че там се проведоха разговорите между Кралицата, сина й принц Чарлз и младите принцове Уилям и Хари, във връзка с кризата, настъпила в резултат на решението на принц Хари и съпругата му Мегам да се оттеглят от ролите си на висши членове на кралското семейство.

Защо разговорите се проведоха там и каква е тази къща?

Сандригам се намира в защитена заради природната си красота крайморска зона в Норфолк (източна област, която се намира в централната част на Англия, с главен град Норич).

Сандригам е любимо място на британските крале от времето на крал Едуард VII, синът на кралица Виктория, който закупува имението през 1862 г., докато е принц.

Кралицата е получала Сандригам като завещание от своя баща, крал Джордж VI. Този крал и неговият баща крал Джордж V умират точно в Сандригам.

Кралицата живее в Сандригам от декември до февруари всяка година. Това означава, че в този период тя провежда срещите си не в Бъкангамския дворец, а в Сандригам.

Телевизионните обръщение на кралицата за Коледа се записват често от Сандригам (първото обръщение оттам е от 1957 г.)

Наричат Сандригам “най-комфортната къща на Англия”. Тя не е грандиозна, но е удобна. Освен това в имението са Anmer Hall и York Cottage.  В Anmer Hall живеят принц Уилям и семейството му – това е сватбеният подарък от кралицата на Уилям и Кейт. В York Cottage живеят принц Хари и неговото семейство – това е сватбеният подарък от кралицата за Хари и Меган.

Също в имението е Park House, където е родена принцеса Даяна (по време на раждането къщата е била наета от семейството на Даяна).

Любопитно е че за имението и къщите в него се грижи лично съпругът на крилицата принц Филип, който живее в Wood House, също част от имението.

Къщата Сандигам е отворена за посетители от края на март до октомври. Най-много посетители има през юли, тъй като по това време в имението се провежда голямо градинско изложение. Един от плановете ни за 2020 г. е да посетим това изложение и разгледаме къщата и градините.

Автор: Бойко Боев

Снимки: Karen Roe under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.