Описание на английските социални класи

 

Една от особеностите на английското общество, която е често неразбиране от чужденците, са социалните класи. Трудността произтича от това, че парите не са основен и единствен фактор, който определя кой от коя класа е. С други думи казано – това, че някой е станал богат, не означава, че е променил класата си, както и обратното – член на висшите класи (upper classes) може да не е богат, но продължава да е член на тези класи. 

Преди да посочим какви класи има в Англия, няколко особености:

  1. За разлика от другите държави, английските класи не са пострадали от революции и са до голяма степен такива каквито са били през последните 150 години.
  2. Съществуват както изследвания за класите, така и стереотипи. Последните са вероятно по-важни за тези, които се интересуват от културата на чуждите народи. Затова по-долу ще представим стереотипите.
  3. Англичаните не говорят за класи открито, но те разбират от класи и усещат кой от коя класа е мигновено. 
  4. За разлика от други народи, англичаните са доволни и дори горди от класата към която принадлежат и не се стремят да я променят.

И така, бързо обяснение на някои главни стереотипи за социалните класи в Англия:

Нисша (underclass): тези, които дълго не работят и живеят на социални помощи. Някои от тях живеят на помощи от поколения.

Работническа класа (lower или working class): това са хората, чийто труд е предимно ръчен. Англичаните от тази класа обикновено са напуснали училище веднага след като това е станало възможно и са слабо образовани. Много от тези хора са пострадали от икономическите промени в света през последните години.

Класа под средната (lower-middle): Това са хора, които имат образование и професионални умения, но не и високо квалифицирана работа. Такива са строители със специалност, самонаети контрактори, например, превозвачи, както и офис служители на ниско ниво или работещи в общинската администрация. 

Средна класа (middle-middle): Такива са хората с образование и висококвалифицирана работа като мениджъри, архитекти, счетоводители, адвокати, компютърни специалисти, инженери, лекари. Това са най-активните социално, икономически и политически хора. 

Класа над средната класа (upper-middle): Традиционно, хора, родени в семейства с високи доходи или културно ниво. Нормално е тези хора да са получили основното и средното си образование в скъпи частни училища. Това са хората с най-голямо политическо и икономическо влияние. 

Висша класа (upper): включва хора от благороднически произход. Много от тях са богати или много богати, но не богатството, а произходът е отличителната черта. На върха на тази класа е семейството на монарха.

Накрая, последна особеност и приятелски съвет:

Англичаните не слагат чужденците в стандартните рамки на класите. Затова чужденците няма нужда да се насилват да се представят като членове на определена класа.  Това показва нашият опит.

 

Снимка от Ascot: Herry Lawford under Creative Commons Licence.

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.