Описание на английските социални класи

 

Една от особеностите на английското общество, която често е неразбирана от чужденците, са социалните класи. Трудността произтича от това, че парите не са основен и единствен фактор, който определя кой от коя класа е. С други думи казано – това, че някой е станал богат, не означава, че е променил класата си, както и обратното – член на висшите класи (upper classes) може да не е богат, но продължава да е член на тези класи. 

Преди да посочим какви класи има в Англия, няколко особености:

  1. За разлика от други държави, английските класи не са пострадали от революции и са до голяма степен такива, каквито са били през последните 150 години.
  2. Съществуват, както изследвания за класите, така и стереотипи. Последните са вероятно по-важни за тези, които се интересуват от културата на чуждите народи. Затова, ще представим стереотипите.
  3. Англичаните не говорят за класи открито, но те разбират от класи и усещат кой от коя класа е мигновено. 
  4. За разлика от други народи, англичаните са доволни и дори горди от класата към която принадлежат и не се стремят да я променят.

И така, бързо обяснение на някои главни стереотипи за социалните класи в Англия:

Нисша (underclass): тези, които дълго не работят и живеят на социални помощи. Някои от тях живеят на помощи от поколения.

Работническа класа (lower или working class): това са хората, чийто труд е предимно ръчен. Англичаните от тази класа обикновено са напуснали училище веднага след като това е станало възможно и са слабо образовани. Много от тези хора са пострадали от икономическите промени в света през последните години.

Класа под средната (lower-middle): Това са хора, които имат образование и професионални умения, но не и високо квалифицирана работа. Такива са строители със специалност, самонаети контрактори, превозвачи, както и офис служители на ниско ниво или работещи в общинската администрация. 

Средна класа (middle-middle): Такива са хората с образование и висококвалифицирана работа като мениджъри, архитекти, счетоводители, адвокати, компютърни специалисти, инженери, лекари. Това са най-активните социално, икономически и политически хора. 

Класа над средната класа (upper-middle): Традиционно, хора, родени в семейства с високи доходи или културно ниво. Нормално е тези хора да са получили основното и средното си образование в скъпи частни училища. Това са хората с най-голямо политическо и икономическо влияние. 

Висша класа (upper): включва хора от благороднически произход. Много от тях са богати или много богати, но не богатството, а произходът е отличителната черта. На върха на тази класа е семейството на монарха.

Накрая, последна особеност и приятелски съвет:

Англичаните не слагат чужденците в стандартните рамки на класите. Затова чужденците няма нужда да се насилват да се представят като членове на определена класа.

 

Снимка от Ascot: Herry Lawford under Creative Commons Licence.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.