Разделението между северна и южна Англия

Много българи са чували за разликата между северна и южна Италия, която италианците правят, т.е богатият север, с много културна близост със съседните европейски страни и бедният юг, със своята си култура.

По-малко българи знаят за разликата между английския север и английския юг. Тази разлика е заложена в умовете на много англичани, затова е важно да се знае за нея, особено от българите, живеещи в Англия.

Първо, къде са английският юг и английският север?

Разграничението, за което става дума, включва:

в южна Англия - южната част на Англия, Лондон и източната част на Англия (Колчестър, Кейбридж, Норич), а

в северна Англия – североизточната част с Йоркшир (Йорк, Лийдс, Шефилд, Хъл, Брадфорд) и северозападната (Манчестър, Ливърпул, Престън, Блекпул).

Най-важното, което трябва да имаме предвид е, че става дума за стереотипи – никой не може без тях - които някои базират на факти.

Стереотипите

За северна Англия – по-предприемчиви, по-открити, по-топли хора, студено време, по-малко развлечения. Англичаните от севера мразят Маргарет Тачър, гордеят се, че издържат повече на алкохол и винаги отбелязват, когато някой медалист от олимпийски игри е роден в северна Англия.

За южна Англия – по-богати, по-затворени хора, повече магазини и културни възможности.

Различните факти

  • Икономически, английският юг е по-богат.
  • Цените на жилищата и заплатите са по-високи в южна Англия.
  • Хората са по-бедни на север, заради това държавата отделя повече обществени средства за северна Англия.
  • Безработицата е по-голяма на север.
  • Здравеопазването и образованието са по-добри на юг. На юг продължителността на живота е по-дълга.
  • Английският север гласува традиционно за лейбъристката партия, а югът - за консервативната.
  • На референдума за Брекзит английският север гласува повече за напускане на Европейския съюз, а югът - повече за оставане в съюза.

Причини за различията

През 19-ти век северна Англия е най-развитата икономически част на страната, благодарение на индустрията, основана на въглища, желязо и стомана (най-много милионери са живеели в Манчестър).

През втората част на 20-ти век икономиката се променя и тежката индустрия се изнася извън Англия. Загубили работата си, много млади хора от северна Англия се преместват в Лондон. Процесът допълнително допринася за спадане на просперитета на севера.

Управляващите във Великобритания разбират разделението и подкрепят програми за насърчаване на бизнеса в северна Англия. Днес много градове в северна Англия преживяват ренесанс (Манчестър, Хъл, Ливерпул, Лийдс, Бирмингам, Шефилд, Нотингам).

Лондон в разделението между южна и северна Англия

Лондон спада към южната част в разделението южна и северна Англия. Но Лондон се възприема от всички англичани извън Лондон като отделно място и много от тях биха казали, че “Лондон не е Англия”. Това е добре да се знае особено от българите в Лондон.

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.