Farrow & Ball - оригиналните цветове за старите английски къщи

Старите къщи в Обединеното кралство са боядисани в цветове, които са били характерни за времената, когато къщите са построени. В различни времена различни цветове са били модерни.

Заради страстта на британците да възстановяват или поддържат старите къщи в оригиналните им цветове, има пазар за бои с цветове от различни епохи.

Farrow&Ball е компания, възникнала през 1946 г., която специализира в исторически цветове на боя. Двамата й създатели, John Farrow и Richard Maurice Ball, са работили в National Trust – националната организация, която се грижи за съхранението на културното наследство в Обединеното кралство. Оттам е познанието им за цветовете на боите през вековете, на което пък се дължи успеха на бизнеса им.

Farrow&Ball произвежда 132 цвята. Техните бои са по-скъпи, тъй като са предназначени за богати клиенти, собственици на стари домове.

Една от особеностите на компанията са имената на цветовете. Например, една от боите се казва Elephant’s Breath (“дъх на слон”), а друга Arsenic (отровата “арсеник”). Имат и боя, наречена Dead Salmon или “мъртва сьомга”.

Компанията обяснява странните имена с това, че цели те да предизвикват емоция. Името на боята е част от нея и трябва да допринася за емоцията.

Имената са също исторически. За първи път името Elephant’s Breath се споменава през 1874 г. като красив оттенък на синьо. По-късно пък така наричат “виолетово-сиво”.

Elephant's Breath

Dead Salmon пък е боя, използвана през 1805 г. и е името е съставено от Dead Flat - както са наричали използвания лак, и Salmon – сьомга, представящ топлите червени тоналности на цвета. Вижте как изглежда този цвят тук.

Arsenic пък е се нарича боя със зелен пигмент. Името е шега с Наполеон, тъй като се смята, че той е бил отровен с арсеник, използван за пигмента на зелените тапети, които е имал в банята си на остров Света Елена, където е бил заточен. Вижте как изглежда този цвят тук.

Get their look: Elegant sitting room


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.