Trooping the Colour - Парада на знамената

Trooping the Colour е военен парад, с който от 1820 г., всяка година през юни, се отбелязва официалният рожден ден на монарха. Trooping the Colour е церемония, изпълнена с военно великолепие и блясък, по време на която кралицата извършва проверка на гвардейците и кавалеристите (Household Division). При проверката военните показват своите знамена (colours) на площада Horse Guards Parade до St. James's Park.

Има пет вида гвардейски полка.

Гренадирците (Grenadier Guards) се считат за най-висшите - на шапките (bearskins) си имат бяло перо (plume) и копчетата на мундирите им са симетрични.

Coldstream Guards е най-старата гвардейска част - те имат на шапките си червено перо и копчетата им са подредени по двойки.

Шотландските гвардейци (Scott Guards) нямат пера, а копчетата им са подредени по тройки.

Ирландските гвардейци (Irish Guards) имат синьо перо и копчета подредени по четворки.

Уелските гвардейци (Welsh Guards) имат перо в бяло и зелено и копчета, подредени по пет.

Кралицата предвожда войниците по широката улица Mall до Buckingham Palace, където тя се присъединява към другите членове на кралското семейство на балкона на двореца, за да гледа авиошоуто на The Royal Air Force.

От Green Park и от Tower of London поздравяват кралицата с топовни салюти.

Trooping the Colour съществува в различни форми от около 1700 г., но церемонията е възстановена през 1820 г. по повод коронясването на крал Джордж IV и оттогава не е променяна. Шествието се провежда всяка година, с изключение на годините около двете световни войни и по време на националната железопътна стачка през 1955 г.

За Trooping the Colour има билети, които се раздават на лотариен принцип. За участие се кандидатства с писмо през януари или февруари, през март се уведомяват кандидатите, спечелили билети.

 

Снимки: John Pannell

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.