Актьорът Миро Кокенов играе българин в сериал на БиБиСи

Гледали ли сте българи, герои в сериали на БиБиСи?

Знаете ли за български актьори, които са участвали в английски телевизионни сериали?

 

Във вторник, 20 август, от 20 часа британско време включете BBC One. Настанете се удобно. Започва сериалът Holby City и в него ще видите българин герой и актьор. Това е Миро Кокенов.

 

Сериалът Holby City, който стана на 20 години в началото на 2019 г., е за живота в една болница. Той дължи своята популярност не на чара на някой актьор (спомнете си за доктор Дъг Рос в “Спешно отделение”), а на въпросите, които повдига. Лекарите и сестрите в Holby City трябва да решават как да се справят с обществени догми като случаи на асистирано самоубийство, биполярни психични разстройства, домашно насилие, депресии при мъжете.

 

Миро Кокенов, чаровният водещ на фестивала на българската култура в Сохо през май тази година, е поканен от БиБиСи да участва в епизод на Holby City, в който лекарите трябва да направят сериозна сърдечна операция на пациент, който не знае английски.

 

Миро този месец участва с детско представление на Единбургския фестивал. (Миналата година той беше отново на знаменития фестивал във Единбург със спектакъла “Гъдулката”). Поискахме от него да ни разкаже за снимките на епизода, в който участва.   

 

“БиБиСи се свърза с моя агент в Лондон. Търсиха подходящ актьор за ролята на пациент българин в болница. От сценария разбрах, че става дума за българин, който е получил травма на работното си място. По време на снимките обаче стана ясно, че българинът има проблем със сърцето и ще му правят операция.”, каза Миро.

 

“Драмата с българина произтича от това, че той не знае английски и лекарите трябва да комуникират за сложната сърдечна операция чрез жестове. Това за мен не беше проблем, обаче информирах екипа, че името на пациента, Аугусто Кирилик, не е българско.”

 

Екипът на филма кани българския актьор да предложи български имена. Той направил списък с първи имена на свои приятели и втори списък с фамилни имена на приятели. После разбрал, че от екипа са избрали едно име от първия списък и едно от втория.

 

“Името на героя ми е Бойко Тошков, което е събирателно от имената на лондонските ми приятели Бойко Боев и Явор Тошков – двамата са така да се каже, кръстници на героя. Може да ме почерпят!”, казва Миро.

 

 

Снимките с Миро Кокенов траят три дни, като единият ден е, за да вземат цвят на кожата му и направят подобен цвят на манекена, който е на операционната маса, докато оперират Бойко Тошков.

 

Сериалът Holby City се снима в Елстри, известeн като британския Холивуд, заради филмовите студия и студията на Би Би Си. Тук някога Хичкок прави първия британски филм със звук; тук са снимани “Индиана Джоунс” и “Междузвездни войни”, а от години в Елстри се снима сериалът Ийст Ендърс (Еast Enders), както и предаването за танци Strictly Come Dancing, както и британският Big Brother. Богаташкият Елстри е на 20 километра северозападно от Лондон и в него е живял певецът Джордж Майкъл.

 

Миро, отсега ти благодарим за Бойко Тошков – българите в сериалите на БиБиСи допринасят за видимостта на българската диаспора в Обединеното кралство.

Прочетете историята за Миро Кокенов, която написахме преди време тук.

Автор: Бойко Боев

Снимки: Мирослав Кокенов и Иво Иванов

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.