Защита за правата на българите в Лондон преди и след Брекзит

Българи в Лондон представя Лора Табакова, доброволка в Work Rights Centre в лондонския район Брент. Тази организация помага на граждани на ЕС, които имат трудово-правни проблеми във Великобритания. С Лора се запознахме в туитър, където тя е активна, затова разговорът ни включва и общуването в тази социална платформа.

Следя разговорите по повод на Брекзит в и извън туитър, тъй като искам да знам как излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази на правата ми да работя, уча и живея в страната. Брекзит създава атмосфера на несигурност. Основаната ми цел е да завърша висшето си образование в Англия. Избягвам да правя планове за далечното бъдеще, тъй като много важни детайли от процеса на излизане от ЕС са все още неясни. 

Туитър е място за изразяване на лично мнение и позиция по даден проблем с неограничен кръг от хора. Тази социална платформа е чудесно място за повишаване на информираността по различни теми: от политика до бизнес, но реакциите на непознати могат да бъдат по-силни и негативни от тези на приятелите ни във Фейсбук. Налагало ми се е и да блокирам акаунти, които са си позволявали да се държат неуважително. 

Не прекарвам деня си в туитър. Живея в района Брент в Лондон от шест години. На малкото останали приятели в България разказвам за Лондон, а не за Брент. Но за сметка на това с приятелите си в Лондон разговарям за Брент. В нашия район се намира стадионът Уембли, както и големият индуски храм Swaminarayan Temple, който е известен на българите в Лондон заради врачанския варовик, с който е облицован. Нашата община е мултиетническа; в нея се говорят над 149 езика.

Тъй като се вълнувам от правата на гражданите на ЕС във Великобритания, станах доброволка в Work Rights Centre в моя квартал Брент. Ние предоставяме безплатни услуги и съвети относно трудови права и задължения. Всеки от екипа ни, чийто членове са от шест европейски националности, има специфичен опит.  Естеството на доброволчеството е такава, че развива различни мои умния и знания, от дигитален маркетинг до право. 

Много българи ме питат каква е ползата за мен от това, че съм доброволка. Ползите са много: 

  1. Доброволчеството ми помогна при кандидаставнето ми в университета; 
  2. Чрез доброволчеството развивам умения, които се ценят на трудовият пазар във Великобритания. Например, като доброволка в St Luke Hospice shop, развих умения в retail business (продажби на дребно), което ме провокира да изкарам Level 2 certification in retail;
  3. Като доброволка се запознах с хора с различни умения и опит; 
  4. Благодарение на доброволчеството в Work Rights Centre станах по-уверена в уменията си да работя с хора от различни групи и да ги консултирам относно кариерното им развитие.

Работата в Work Rights Centre e фокусирана основно върху работници, които са ниско заплатени,  временно трудово заети и не рядко в ситуация на трудова експлоатация. Също така помагаме с автобиографии, мотивационни писма, стратегии за намиране на по – добре платена работа. Ако някой има нужда от допълнителни квалификации, отделяме време да се свържем с подобни на нас фондации, които предлагат безплатни курсове. Основно, при нас идват както хора работещи като самонаети (ЕТ/self – employed) в строителството, така и тези, които работят чрез агенции. Основните проблеми са неизплатени надници/заплати или нежеланието на работодателите да предоставят договор (contract/written agreement), дискриминация, неправомерно уволнение. 

Ако имате нужда от помощ, може да посетите офиса на Work Rights Centre всяка събота в библиотеката на Уембли, община Брент, между 10.00 и 16.00 часа, както и да ни се обадите от понеделник до събота на безплатния ни телефон - 0300 4000 100.

Моят работен имейл е lora.tabakova@workrightscentre.org

Повече информация за Work Rights Centre има на нашата страница във Фейсбук:

https://www.facebook.com/workrightscentre/

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.