Музикално пътешествие в Лондон с Николай Иванов - ОМ

Преди дни представихме на читателите на Българи в Лондон актрисата Габриела Хаджикостова. Тя ще бъде в Лондон за музикалния пърформанс ("Сърцето на динята"), в който участва заедно с музиканта Николай Иванов - ОМ. Той е музикален пътешественик - пътува много и създава  музика, използвайки инструменти от различни места по света.

Роден съм във музикална фамилия и още от съвсем малък бях „обречен“ на музиката. След като в детската градина „презентирах“ на баща ми първата си композиция „Химна на животните“, бях моментално срещнат с пианото (на 5 години) и оттогава всеки ден съм с него. На 14 години си купих и първата китара и на следващата година направих рок група. Дългогодишният всекидневен „терор“ (баща ми беше безкомпромисен, свирех абсолютно всеки ден) ме отказа от Музикалното училище и отидох в Художествената гимназия. Впоследствие, преживях дълго развитие и мисля, че оставането ми за определен период в България ме разви най-много. Първоначално започнах да търся и използвам различни инструменти покрай работата ми за филми и филмовата музика. После покрай концертните ми пътешествия от Северно Трьомсьо до Ауровил и Южна Индия, Хималаите, Африка, Азия, Средният Изток - отвсякъде имам инструменти-струнни, перкусионни, духови. На някои от тях свиря добре, други са само цвят в музикалната тъкан

От няколко години живея в Берлин. Първият ми концерт в Берлин беше като член на групата на норвежкия саксофонист Карл Сеглем. На следващата година синът ми отиде да учи там и покрай него година след година нещата се развиха в посока да съм повече време в това витално място. Градът е изключително инспириращ за артист, но иначе аз следвам моята „ОМмммм“ философия и не съм установен никъде - живея на много места и така изкуството ми е живо.

Има много прекрасни градове, където съм бил само за една вечер и съм свирил. Като концертиращ музикант пътувам толкова интензивно (повечето пъти съм бил и „шофьор“ на бандата) прекрасните пътища, улици, сгради се сливат в нещо като избърсаната палитра на художника. Обичам просто да бродя без цел и да вдишвам атмосферата на града! И да усещам как го заобичвам :)

Когато пътувам си купувам картички, от много години, отвсякъде..... Има нещо много особено сантиментално и красиво в пощенските картички, каквито отдавна никой не праща.....

На 21 и 22 февруари от 19 часа в Българския културен институт ще се състои музикалният пърформанс „Сърцето на динята“ (Musical performance „The heart of the watermelon“).

За безплатна регистрация за събитието натиснете тук

 



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.