Петър Димитров e сред лекарите, участвали в първото присаждане на матка във Великобритания

Всеки обича вдъхновяващи истории. Като историята на Петър Димитров, чиято снимка е в британските медии днес.

Когато се установява в Англия, в страната има малко българи. България още не е в Европейския съюз, затова българската диплома за лекар на Петър Димитров не важи в Англия.

Всеки знае колко много учат студентите по медицина, но тъй като медицината е мечтата на Петър, той решава да се яви отново на изпитите по медицина. Учи, учи, учи. Един след друг изпитите са взети.

Когато го вписват в дебилия, събиран от векове, регистър на лекарите във Великобритания Петър вижда, че до името му записват Златоград, родния му град. Това го изпълва с гордост.

Следва дълъг и труден път на професионално развитие. Петър работи и се съревновава с лекари от Великобритания и цял свят. Специализира анестезиология. Започва да работи в Оксфорд.

Който е бил на преглед при лекар с титла consultant, добива представа за влиянието и респекта, които тези лекари имат. Това са старшите лекари във Великобритания. Петър Димитров е консултант в прeстижната болница Чърчил в Оксфорд.

Тези дни медиите във Великобритания и по света огласиха новината за впечатляваща трансплантация на матка. Лекарите се считат за герои. В средата на груповата снимка се вижда един висок мъж. Това е Мистър Петър Димитров. От Златоград.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.