Пламен Хандаров е най-мускулестият българин в Лондон

08

Българи в Лондон разказва за Пламен Хандаров. С Пламен се запознахме на церемонията по обявяване на 30-те най- интересни българи в Лондон, избрани от Дарик Радио и списание Егоист.  Пламен и ние - Деси и Бойко - се озовахме на сцената на Българския културен институт в Лондон. Със своята физика Пламен ни респектира. Сякаш бяхме до Попай моряка. Оказа се, че роденият през 1976 г. в Ямбол, Пламен, е известен културист във Великобритания. Между 2011 г. и 2014 г. той печели общо 12 състезания в различни организации в Англия и САЩ, между които три британски и три световни титли по културизъм. Благодарим му, че се съгласи да разкаже за себе си:

Като дете често боледувах, получавах пристъпи на астматичен бронхит и по няколко пъти в годината ми се налагаше да посещавам поликлиники и болници. Може би по тази причина бях изключително слаб - медицинският ми картон сочи, че във 2-ри клас съм тежал 18 кг. Въпреки това имах спортни заложби и бях добър по лека атлетика в училище, поради което редовно ме избираха за физкултурник на класа. Може да ме видите на снимка от това време. Аз съм слабоватото момчето отляво на първия ред с късите панталони.

13384947_10208452293603198_866372883_n

Един ден, когато бях на около 14 г. баща ми реши, че ми е време да укрепна физически и започна да ме наставлява да тренирам с гири и пружини в къщи. Този тип тренировки отначало не ми допадаше, струваха ми се скучни и досадни, но в последствие, след като започнах да заяквам, се мотивирах и реших, че ако продължавам, мога и аз да стана "нормален" физически. Освен това ставах все по добър на "канадска борба", което беше хит в училище.

В началото на 1991 г. в Ямбол отвориха първата зала по културизъм. Дотогава имаше само зали по щанги, тъй като културизмът по соцвремето се считаше за американски спорт. Залата се намираше в едни стари дървени бараки (старото ОСО на града - Организация за съдействие на отбраната), в съседство до военно поделение. Собственик беше Господин Петров, по-известен като "Бате Динко". Той беше първият културист който видях "на живо". Дотогава бях виждал културисти само на снимки по стрелбищата и във филмите с Шварценегер и Сталоун. Всички уреди в GYM-а бяха "самоделки", Динко сам си ги беше правил. По стените бяха налепени безброй снимки на културисти (струваха ми се като хора, облечени в специални костюми). В тази зала тренирах около 3 години, за което време имах изключително бърз прогрес.

Още като студент започнах да работя. В София работех в магазин за тапети и балатуми, в Ямбол бях инструктор във фитнес зала. Търсех и възможности за работа в чужбина, защото тогава бяха кризисни времена в България (те кога ли не са били?) и не виждах много реализация за себе си там. 

Кандидатствах по различни програми за студентски бригади за Англия и Ирландия, а също така ежегодно участвах в лотарията за зелена карта за САЩ, но все не се получаваше.

В началото на 2002 г. се срещнах с моя приятел и съсед Николай Николов - европейски и световен шампион по спортна акробатика, който от 1997 г. живееше във Великобритания и работеше като цирков артист в Грейт Ярмут (Great Yarmouth) - курортен град на брега на Северно море, недалеч от Норич. Ники ми помогна да започна работа в Hyppodrome Circus - циркът, в който работеше. Няколко месеца по-късно получих работна виза като манежен асистент.

Hippodrome, Great Yarmouth, Norfolk

Спомням си първите си впечатления от Великобритания: В Грейт Ярмут беше чисто и подредено, а хората - спокойни. Впечатли ме също и учтивостта на англичаните (дори на моменти пресилена и лицемерна). Колите спираха, преди пешеходците да са започнали да пресичат на зебра. Тези неща контрастираха с опита ми в България.

След като изтече летният сезон в цирка, реших да си пробвам късмета в Лондон. В началото британската столица ме впечатли с контрастите. Един ден си в една чaст на града и се възхищаваш на забележителности и архитектура, на другия - се озоваваш в друг район и се питаш ти в Лондон ли си или в държава от третия свят. Силно впечатление ми направиха и имигрантите от целия свят. Това, което ми хареса от самото начало в Лондон, е голямото наличие на паркове и зелени площи.

Първоначално в Лондон работех по строежите (първо общ работник, а след това слагах пластер бордове).  Нямах време за тренировки.

Въпреки това се радвам, че любовта ми към спорта никога не угасна. В момента, в който се стабилизирах в Англия и вече не ми се налагаше да работя тежка физическа работа и имах повече време за възстановяване, реших да започна отново да тренирам.

Между 2011 и 2014 г. спечелих общо 12 състезания в различни организации в Англия и САЩ, между които три британски и три световни титли. Работя като личен инструктор във фитнес зала. Аз съм човек, който насочва, помага и вдъхновява трениращите да изберат активен и здравословен начин на живот. Не спирам да тренирам. Разширявам постепенно броя на клиентите си, но засега не съм изоставил и работата си по поддръжката на лондонското метро.

По принцип критериите и стандартите за оценяване на физиката са едни и същи навсякъде по света. В България скоро не съм присъствал на състезания, но доколкото ми е известно, там дават наказателни точки за обеци и татуировки (дори имам приятел, който получи дисквалификация за обеца). Във Великобритания има повече свобода по отношение на стил и индивидуалност. От друга страна в България понякога се дават парични награди и на аматьорски състезания, а в Англия пари дават само на професионалистите, при аматьорите има купи, статуетки и медали.

Това, което искам да запомнят клиентите ми в залата е, че формата на изпълнение на упражненията е изключително важна, за да се постигне максимално използване на мускула и минимална инерция, а също и за да се сведе до минимум риска от травми. Прогресивното увеличаване на тежестта е важно, но само, когато е съпроводено с правилна форма на движение. Правилното хранене, достатъчното време за почивка и възстановяване, са от изключително значение за всяка транформация на тялото. В бодибилдинга това има по-голямо значение в сравнение с останалите спортове.

Спортът ми даде много. Затова искам да помогна на всички, които имат желание да спортуват. 

Сайтът на Пламен Хандаров е http://plamenhandarov.co.uk

Снимка на цирка в Грейт Ярмут : mira66 under Creative Commons Licence. Другите снимки са от личния архив на Пламен.

 



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.