Тони Петкова защитава правата на европейците във Великобритания

Преди дни лондонското кметство отвори врати за европейците в Лондон. По този начин лондонският кмет Садик Хан демонстрира, че британската столица е не само световен град, но и европейски. На едно от събитията в кметството се срещнахме с Тони Петкова, която е активистка за защита на правата на европейските граждани във Великобритания. Представяме я на читателите на сайта Българи в Лондон, тъй като уважаваме това, което прави. Освен това, тя може да полезна на много от нас.

  

Аз съм от Пловдив. В Англия живея от 11 години, 10 от които в Лондон, а от няколко месеца в Кент.

Винаги съм харесвала английската култура, но в Англия ме доведе желанието да живея в по-демократична и уредена държава, с повече възможности за цялото семейство. Както се изрази веднъж шеговито синът ми, дойдохме в страната на моите мечти.

Харесвам Лондон, защото е космополитен, отворен, динамичен. Имам си много любими места и занимания. Обожавам Royal Albert Hall, особено през юли и август, когато се провежда BBC Proms. Обичам галериите, разходките из различни квартали на Лондон, пъстротата на града, парковете и срещите с приятели.

Преди три години започнах да работя като доброволец за the3million, организация за защита правата на европейските граждани във връзка с Брекзит. Постепенно станах един от платените членове. Участвала съм вмного кампании, лобиране в Парламента в Лондон и Брюксел, срещи с министри и депутати. Бях в екипа наthe3million за създаване на  онлайн портала на Община Лондон, EU Londoners Hub, който предоставя информация за новия статут на всички езици от ЕС.

Научих много за тези три години. Разбрах каква голяма сила се крие в гражданското общесто. Виждах как колегите, предимно от западноевропейски страни, умело използват лостовете на демокрацията, как работят с различните държавни и политически институции, как се постигат много неща с постоянство и граждански натиск.

От април 2019 съм Outreach Event Manager в Settled, благотворителна организация, създадена от членове на the3million, но работеща независимо от нея.

Основната цел на Settled е оказване помощ на граждани на ЕС, които са по-уязвими и имат затруднения да достигнат до информацията за новия статут и да се справят с апликацията сами. Това са хора, които са възрастни, болни, не знаят английски, не могат да използват технологии, работят на ниско платена или несигурна работа, малцинства, деца в социални домове, жертви на трафик и домашно насилие и т.н.

Settled помага в три основни насоки: 

1) Организиране на информационни сесии и разясняване на всичко, свързано със статута за уседналост. 

2) Създаване на мрежа от доброволци, които обучаваме, сертифицираме и подкрепяме, които помагат на хоратав нужда по места, за попълване на апликацията. 

3) Свързваме тези, които имат по-сложни лични обстоятелства, с имиграционни адвокати, които са нашипартньори, за да им дадат съвет и окажат съдействие. Всичко това е безплатно и с единствената цел да помогнемна хората, които са по-уязвими и не могат да се справят сами.

Считам, че различният живот в Англия е възможност за личностно развитие. Например, макар че винаги съм се смятала за широко скроен човек, в Лондон разбрах, че има върху какво да работя все още. 

Също, в Англия осъзнах че не е нужно да съм рязка и прекалено директна, когато отстоявам някаква позиция. Същото може да се каже с доста по-мек тон, дори шеговито, ефекта е по-добър.  

Винаги съм харесвала свободния дух и непретенциозното отношение на британците към облеклото и това, че се усмихват. Ако преди това беше само наблюдение за другите, в Англия развивам тези качества и аз.  

 

Съдействие от Тони за уреждане на статута ви в Англия може да получите, като й пишете на имейл toni.petkova@settled.org.uk или toni.petkova@the3million.org.uk.  

Посетете също сайта www.settled.org.uk. Скоро ще има на него и информация на български език.

 

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.