Художествената колекция на Матей Радев в Челтнъм

 

Художествената колекция на Матей Радев (1927-2009), който бяга от комунистическа България през 1950 г., може да бъде видяна в град Челтнъм, графство Глостършър. Тя е считана за една от най-големите частни колекции във Великобритания и съдържа творби на велики творци като Пабло Пикасо, Амедео Модиляни, Ванеса Бел и Дънкан Грант. Колекцията разказва една история за приятелство, любов и творчество помежду някои от най-значимите творци и колекционери на Великобритания. Оги Бойчев разказва за своя приятел Матей Радев:

“Матей Радев пристига в тази страна по море. Но не с надуваема лодка като тези, които днес прекосяват Ламанша, а като нелегален пасажер на борда на британския търговски кораб “Престън”, плаващ от Мраморно море до Глазгоу. 

Годината е 1950-та. Матей Радев е 22-годишен българин с буйна черна коса и замислени очи. 

България през 1950 г. е безрадостно място. Комунистическият режим е обхванат от параноя. Инакомислещите се наказват сурово. Собственият ми баща е пратен в трудов лагер по същото време. 

Родителите на Матей са притежавали магазин и земи в пловдивското село Брестовица, в полите на Родопите. Били са против насилственото изземване на имоти и в резултат са обявени за “врагове на народа”. Имуществото им е конфискувано. 

Запознах се с Матей в Лондон през 1986 г., скоро след като самият аз бях избягал от комунистическа България. Сприятелихме се. Житейските ни пътеки бяха подобни. Разбира се, неговото измъкване от България е било далеч по-рисковано. Разказа ми подробно как е преминал пеша през строго охраняваната гранична зона с Турция. Сподели ми също, че от ранна възраст е знаел, че е гей. И че е трябвало да пази тази тайна от обществото и от семейството си.

Когато “Престън” отплава от Истанбул, Матей се укрива в спасителна лодка на борда. Оцелява там два дни на къшей хляб и парче шоколад. Когато се показва, капитанът на кораба настоява, че трябва да слезе на гръцкото пристанище Пирея. Матей обаче го убеждава, че гръцките власти биха го върнали в комунистическа България. Капитанът се смилява и позволява на Матей да работи на кораба, докато стигнат Глазгоу. 

При пристигането си в Глазгоу, Матей незабавно е арестуван като нелегален имигрант. Като “враг на народа” обаче, в България той несъмнено е щял да бъде тикнат в затвора. Позволяват му да остане. 

Излиза от ареста и започва да работи каквото намери в Глазгоу, докато събере пари за билет до Лондон. Там находчивият млад българин си намира работа като портиер в болницата Уитингтън в Северен Лондон. Първото му жилище е в приют за бездомни в Камдън Таун.

Случайна среща в болницата променя завинаги живота на Матей. Младият българин с буйната коса и замислените очи се запознава с Патрик Тревър-Роупър, обещаващ млад очен хирург и един от най-изявените ранни активисти за защита на правата на гейовете във Великобритания. Патрик е ключов свидетел пред комисията “Уолфендън”, целяща законодателни промени и по чиято препоръка в Англия и Уелс хомосексуалността е декриминализирана през 1967 г. 

Патрик Тревър-Роупър е решен да помогне на Матей да напусне приюта и да намери прилично жилище. Запознава го с Робърт Уелингтън, собственик на галерия, който през войната е работил в Би Би Си. Робърт отдава под наем малка мансарда във величествената си къща с гледка към Риджънтс Парк. В къщата често се събират членове на интелектуалния кръг Блумсбъри, както и на дискретното лондонско гей общество. Матей, със своята привлекателна външност, интелектуално любознание и пълна дискретност, се вписва перфектно.

Кръгът Блумсбъри е общност на писатели, художници и интелектуалци. Към него спадат писателите Вирджиния Улф и Е. М. Форстър, художниците Ванеса Бел (сестра на Вирджиния) и Дънкан Грант, икономистът Джон Мейнард Кейнс. 

В тази среда Матей се запознава с Едуард Ърдли Нолис, блестящ галерист и художник и бивш любовник на основателя на тази колекция, аристократът Лорд Едуард Саквил-Уест. 

Вита Саквил-Уест, негова първа братовчедка, има хомосексуална връзка с Вирджиния Улф и служи за вдъхновение за едноименния герой в романа на Улф “Орландо”. 

Лорд Саквил завещава колекцията си от предмети на изкуството на Ърдли, който през годините добавя още експонати. От своя страна, Ърдли завещава колекцията на Матей, който също я обогатява с нови произведения. 

Ърдли и Матей имат връзка, след чиито край остават приятели и съдружници. С помощта на Ърдли и на художника Робърт Медли, Матей основава собствено ателие за рамкиране на картини и постига световна слава. Сред клиентите му са някои от най-значимите британски творци от втората половина на ХХ век: Ванеса Бел, Дънкан Грант, Греъм Съдърланд, Кийт Вон, Франсис Партридж, Маги Хамблинг, както и разбира се прочутият писател Е.М. Форстър, автор на романите “Стая с изглед”, “Хауардс Енд” и “На гости в Индия”, всеки от които е успешно екранизиран. Форстър и Матей стават интимни приятели. 

Матей беше мил, щедър и интелигентен човек. Домът му на Огъл Стрийт в Блумсбъри беше магнит за приятелите му. Аз самият бях чест посетител в края на 80-те и през 90-те, особено когато бях гладен и се нуждаех от топъл обяд. Неговите ментори, Робърт Уелингтън и Ърдли Нолис, бяха неизменно там, почти ежедневно. В края на техния житейски път, Матей им се отплати за оказаната подкрепа със своето приятелство и щедрост. 

Настоящият пазител на колекцията е Норман, дългогодишният партньор на Матей. След промените в закона, Норман и Матей сключиха граждански съюз. Норман е изключително резервиран и дискретен човек, който избягва всякаква публичност. Все пак, той дойде на откриването на изложбата на 7-ми март в Челтнъм. Благодарение именно на неговата щедрост тези картини отново са изложени публично. Една част от колекцията бе показана пред публика през 2011 г., но настоящата изложба е най-голямото публично изложение в цялата история на колекцията. 

Организаторите са решили да изложат картините от Колекцията “Радев” редом до произведения, притежавани от музея Уилсън, както и до нови торби от художника и писател Люк Едуард Хол. Изложбата пресъздава домовете на членове на кръга Блумсбъри и търси да открие как тези домове са се превръщали в сборища на експериментатори, които са живели с избраните си семейства, заобиколени от творчество и красота.

Специално за изложбата, награждаваният детски писател Робърт Трегонинг преразказва житейската история на Матей в ръчно отпечатана детска книга. 


Музеят Уилсън носи името на най-известния син на Челтнъм, Едуард Уилсън - изследовател, орнитолог, естествовед, член на експедицията на Капитан Скот до Южния Полюс.

Адресът е: 51 Clarence St, Cheltenham GL50 3JT

Децата са добре дошли. Кафенето на музея е любимо място за обяд. 

Музеят работи от вторник до събота, от 10:00 до 17:00ч. 

Понеделник е почивен ден. 

Вход свободен.

Има директен влак от гара Падингтън в Лондон до централната гара в Челтнъм. Пътуването отнема два часа. 

Автор на текста и снимките: Оги Бойчев. Превод: Alexander Kyd 

Оги Бойчев е писател и бивш журналист от Би Би Си. Най-новата му книга, “Мистерията със златото на Гадафи”, може да се поръча от Amazon. 

На снимките: 

Творба на Модилиани


 

Творба на Пикасо 


Портрети на Радев от различни художници 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.