ZANARA: Цветовете на любовта и формата на истината

За първи път научих за живеещата в Лондон българска художничка ZANARA, докато разглеждах нейната книга Love & Madness. Държах в ръце приказен свят, чиито цветове и герои с чудати форми, ми напомняха на "Алиса в страната на чудесата". Ако бях дете, това щеше да ми е една от любимите книги за разглеждане. Хубавото на възрастните е, че могат да издират авторите, които са ги впечатлили и да разкажат за тях. Това правим и ние, като представяме ZANARA (Сабина Неделчева Уилямс):  

 

Love & Madness  Любов и лудост

Исках да създам красива книга, която е вълнуващо преживяване за сетивата. Попаднах на история от анонимен автор, повлияна от българското народно творчество. Става въпрос за притча за чувствата и човешките качества, които си играли на криеница - абсолютното предизвикатество за моята душа и мозък! Исках да дам образ на неща без образ, които се изплъзват и са неуловими. Като Истината, например.

 

В Love & Madness има едно “животинче ‘‘ с пет крака. Това е Истината. Истината е една и в същото време различна за всеки. Истината не може да говори, защото трябва да бъде разкрита, а не да разкрие сама себе си. 


 

 

Илюстрациите на ‘’Love & Madness’’ бяха селектирани и включени в международна изложба в Болоня, Италия. Бях номинирана като една от победителите в конкурса Илюстрация - Латинска Америка 2016.

 

Творчеството

*„Магични цветя“- в процес на работа

Винаги започвам с класическите молив и хартия, и в зависимост от това, което работя, мога да го завърша в дигитален формат или с маслени или водни бои. 

Ако можех да се върна назад във времето, бих го направила, за да видя Леонардо Да Винчи- напълно извънземен, Пикасо-гениален  и Уилиам Блейк- мистик, езотерик и най-близко до душата ми.

Ако говорим за съвремени автори, много бих желала да посетя ателието на Зак Ове/ZakOve/скулптор, фотограф и създател на филми, което е направо възможно, тъй като той живее в Лондон.   

Защо? Заради магията, за да мога да вдишам енергията и просто да поседя тихичко и да се насладя на тези титани в работен процес.  

*Поредица : Как дапосадим дървото на успеха  

 

България и Англия

Мисля, че на всеки е нужно да се отдели от познато поне за малко, да излезе от сянката на сигурното, за да може да разбере кой е той всъщност.

Англия събуди в мен една различна, неподозирана моя страна, нещо друго и ново. Научих много неща и намерих себе си за доста неща. 

Много тежко ми е било понякога, но съм толкова благодарна за всяка секунда- толкова по-силна съм от преди, крилата ми са опърлени,но много по гъвкави и жилави от преди, готови да ме носят през девет океана  и десет гори, към светлината.

 

 

Проект за транспорта в Лондон като корица на локалните библиотеки

 

ZANARA

Името ZANARAсе роди в Корнуол, докато бях студентка. Там се пазят още езически имена и традиции. Помня много добре, как стояхме с колегите ми в кафенето на университета и някак си всичко се обърна към това как всеки един от нас има по една прозаична личност която върши всички банални и неинтересни неща, но артистът във всеки един от нас има нужда да се роди и съответно да си има име. Така дойде Зана по името на едно близко селце и Ра по древно Египетският Бог на слънцето.

 

*История на Създаването- Бог Ра и митът за Нут, в музея на приказките в Германия на гостуваща изложба през 2018

 

Уебсайт

Имам две издадени книги, едни карти за себепознание и съм почти готова с последната си, трета книга. Това не са книги точно за деца.Това са книги за деца и възръстни. 

Моят уебсайт е: www.zanaraart.com

Там може да намерите и книгите, и други проекти, с които се занимавам. 

 

 

*Илюстрация от „Независимият Живот на моите мисли“

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.