ZANARA: Цветовете на любовта и формата на истината

За първи път научих за живеещата в Лондон българска художничка ZANARA, докато разглеждах нейната книга Love & Madness. Държах в ръце приказен свят, чиито цветове и герои с чудати форми, ми напомняха на "Алиса в страната на чудесата". Ако бях дете, това щеше да ми е една от любимите книги за разглеждане. Хубавото на възрастните е, че могат да издират авторите, които са ги впечатлили и да разкажат за тях. Това правим и ние, като представяме ZANARA (Сабина Неделчева Уилямс):  

 

Love & Madness  Любов и лудост

Исках да създам красива книга, която е вълнуващо преживяване за сетивата. Попаднах на история от анонимен автор, повлияна от българското народно творчество. Става въпрос за притча за чувствата и човешките качества, които си играли на криеница - абсолютното предизвикатество за моята душа и мозък! Исках да дам образ на неща без образ, които се изплъзват и са неуловими. Като Истината, например.

 

В Love & Madness има едно “животинче ‘‘ с пет крака. Това е Истината. Истината е една и в същото време различна за всеки. Истината не може да говори, защото трябва да бъде разкрита, а не да разкрие сама себе си. 


 

 

Илюстрациите на ‘’Love & Madness’’ бяха селектирани и включени в международна изложба в Болоня, Италия. Бях номинирана като една от победителите в конкурса Илюстрация - Латинска Америка 2016.

 

Творчеството

*„Магични цветя“- в процес на работа

Винаги започвам с класическите молив и хартия, и в зависимост от това, което работя, мога да го завърша в дигитален формат или с маслени или водни бои. 

Ако можех да се върна назад във времето, бих го направила, за да видя Леонардо Да Винчи- напълно извънземен, Пикасо-гениален  и Уилиам Блейк- мистик, езотерик и най-близко до душата ми.

Ако говорим за съвремени автори, много бих желала да посетя ателието на Зак Ове/ZakOve/скулптор, фотограф и създател на филми, което е направо възможно, тъй като той живее в Лондон.   

Защо? Заради магията, за да мога да вдишам енергията и просто да поседя тихичко и да се насладя на тези титани в работен процес.  

*Поредица : Как дапосадим дървото на успеха  

 

България и Англия

Мисля, че на всеки е нужно да се отдели от познато поне за малко, да излезе от сянката на сигурното, за да може да разбере кой е той всъщност.

Англия събуди в мен една различна, неподозирана моя страна, нещо друго и ново. Научих много неща и намерих себе си за доста неща. 

Много тежко ми е било понякога, но съм толкова благодарна за всяка секунда- толкова по-силна съм от преди, крилата ми са опърлени,но много по гъвкави и жилави от преди, готови да ме носят през девет океана  и десет гори, към светлината.

 

 

Проект за транспорта в Лондон като корица на локалните библиотеки

 

ZANARA

Името ZANARAсе роди в Корнуол, докато бях студентка. Там се пазят още езически имена и традиции. Помня много добре, как стояхме с колегите ми в кафенето на университета и някак си всичко се обърна към това как всеки един от нас има по една прозаична личност която върши всички банални и неинтересни неща, но артистът във всеки един от нас има нужда да се роди и съответно да си има име. Така дойде Зана по името на едно близко селце и Ра по древно Египетският Бог на слънцето.

 

*История на Създаването- Бог Ра и митът за Нут, в музея на приказките в Германия на гостуваща изложба през 2018

 

Уебсайт

Имам две издадени книги, едни карти за себепознание и съм почти готова с последната си, трета книга. Това не са книги точно за деца.Това са книги за деца и възръстни. 

Моят уебсайт е: www.zanaraart.com

Там може да намерите и книгите, и други проекти, с които се занимавам. 

 

 

*Илюстрация от „Независимият Живот на моите мисли“

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.