Александър Савков: Как да водите разговор с компютър

Разходки из Лондон представя Александър Савков, който учи компютрите да разбират човешка реч. Той работи по новата услуга за телефонни медицински консултации, която рекламират в лондонското метро. 

"Нямах ясна представа какво е компютърна лингвистика преди да започна следването си в Германия. В първата ни лекция деканът в университета в Тюбинген ни обясни, че цял живот ще ни питат какво е компютърна лингвистика. Тя е по средата между компютърните науки и лингвистиката; ползваме знанията и от двете сфери, за да научим машините да разбират човешки език.

Хареса ми това, което учех, макар че до практиката ми в Онтотекст в София всичко ми се струваше абстрактно. Онтотекст автоматизирано събираше информация от различни сайтове. Когато видях как се използват в практиката науките, които уча, интересът ми към компютърната лингвистика се засили.

След завършване на следването си в Германия започнах работа в БАН с много надежда и идеализъм. Задачите ни бяха свързани с автоматизиран анализ на естествен език за намиране на части на речта и синтактичния им разбор - два инструмента, които по-късно се ползваха за автоматичен превод от български на английски език. Шефът ми беше много готин и ми даде време и възможност да уча. Имах допир с много хора на различни нива. Професорите бяха учудващо достъпни, а младите като мен много весели и умни.

Покрай хората от БАН стана ясно, че или трябва да продължа с науката или с програмирането -- избрах науката. Кандидатствах за няколко обявени стипендии, приеха ме в Съсекс и в Хонг Конг, но избрах Англия най-вече заради престижа и близостта до вкъщи. Избрах си да работя по извличане на информация от електронни бележки на лични лекари. Моят софтуер разпознава бележките на болести. Като цяло това е много трудно, защото лекарите ползват много съкращения, терминология и професионален жаргон.

Още преди да завърша се ориентирах към индустрията, защото голяма част от това, което правя използва изкуствен интелект, а в момента това е много на мода. Сега работя за Babylon Health. Може да сте виждали рекламите в лондонското метрото на NHS GP at Hand. Това е нова услуга, която дава възможност да получите съвет по телефона от лекар. Аз се занимавам с автоматичната обработка на естествения език на пациентите, за да може това което казват те по телефона да бъде разбрано от компютри, които правят връзка с лекарите. Например, много жени се казват Yasmin, но също така има и контрацептиви с такова име. Голямо предизвикателство в момента е създаването на компютри, които не само разбират хората, но и могат да разговорят свободно и спонтанно с тях.

 

За себе си мога да кажа, че съм foodie (човек, за който храната е удоволствие). В свободното си време обичам да готвя и да ходя на гурме ресторанти и пъбове, които са в изобилие в Лондон. Някои от любимите ми места са Flat Iron (в Covent Garden дават и безплатен сладолед, овалян в шоколадови стърготини на излизане), Mercato Metropolitano близо до Elephant & Castle и любимото ми къри Lahore близо до Aldgate."

Александър Савков: sasho.io* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.