Боримир Тотев: Как коледната елха стана редактор на списание

Разходки из Лондон представя български студенти в Лондон. Роденият в Ямбол Боримир Тотев разказва с чувство за хумор за спомени от първите си дни в Англия, за University College London и университетското списание Slovo, чийто главен редактор е.

През 2003 г. отпразнувахме деветия ми рожден ден в малка кухня, с жълта покривка на масата, в лондонския квартал Лейтънстоун, където малко преди това се бях преместил от Ямбол при родителите си. Ясно помня жълтата празнична покривка, с която майка ми и баща ми бяха покрили масата. В България нямаше такива, или поне аз не си спомням. Оттогава четиринадесет поредни рождени дни съм празнувал във Великобритания.

В първите си дни в Англия попаднах в лека и тиха криза на идентичността. Първата ми учителка тук беше от Иран и носеше забрадка. Мила и прекрасна жена, изключително важна личност за първоначалното ми развитие и интегриране в новата среда. Нормално е да се обърка психиката и разбиранията на едно дете на девет, което до преди няколко месеца е гледало с образователна цел двете части на епичния филм на Людмил Стайков, “Време разделно”. Лондон преобърна разбиранията ми за света. Този град продължава да ме провокира и затова, и го обожавам.

Силен спомен от първите ми дни в английското училище беше, че бях елхата в коледното представление, тъй като за тази роля нямаше реплики. Без съмнение най-трудно в началото беше справянето с новия език. Трябваше да се справям самостоятелно в един непознат свят, без да мога първоначално да се изразявам, дори да задавам въпроси.

Брендън беше първият ми английски приятел. Когато ми се наложи да се преместя в друго училище, той беше изключително разстроен. Не знам с какво точно го бях впечатлил толкова, защото речникът ми все още беше на ниво “Коледна елха”.

Дълго време се лутах между две много различни сфери: социалните науки и културата. Имах опит в заснемането на собствени видео проекти. Прекарвах цели лета с камерата си, а през есента редактирах кадрите във филми. Имах известен успех и мотивация да продължа, но в крайна сметка се отдръпнах заради плашещата техническа страна на киното, и записах да уча политика и международни отношения.

За мен отговорите на множеството въпроси, най-важният от които - "защо не живея в собствената си държава?" - се намират точно в политиката и международните отношения. В момента завършвам магистърска програма в сферата на руската и пост-съветска политика във Факултета за славянски и източноевропейски науки (School of Slavonic and East European Studies) към University College London.

University College London, открит през 1836 г., е първият във Великобритания, основан изцяло на светски идеи. Той е повлиян от радикалните по онова време либерални идеи на Джереми Бентън за прием на студенти от всички религии. University College London дава началото на изграждането на Лондонския университет, в чийто състав днес са още 17 колежа. Факултетът за славянски и източноевропейски науки е основан през 1915 г. от Томаш Масарик, първият президент на Чехословашката република.

Факултетът по славянски и източноевропейски науки е едновременно световен научен център и фабрика за произвеждане на специалисти за Източна Европа. В него преподават най-добрите специалисти на региона в сферата на икономика, политика, история, социология, култура, литература, антропология, и езици (включително и български). В сградата на факултета се намира една от най-богатите библиотеки за държавите от региона, включително и страхотна колекция от научни трудове за България.

В момента съм главен редактор на академичното списание СЛОВО, което се публикува дигитално два пъти годишно. То е изцяло поддържано от студенти от Факултета по славянски и източноевропейски науки, без цензура или надзор от университета, вече близо тридесет години. В него се публикуват нови изследвания за региона, както и преводи, ревюта на филми и книги (сред които и на български автори и изследователи).

Често си спомням за детските игри пред блока в Ямбол. Носталгично ми е, защото това са спомени от един по-малко изискващ свят.

 

Разгледайте блога на Боримир https://www.borimirtotev.com* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.