Боримир Тотев: Как коледната елха стана редактор на списание

Разходки из Лондон представя български студенти в Лондон. Роденият в Ямбол Боримир Тотев разказва с чувство за хумор за спомени от първите си дни в Англия, за University College London и университетското списание Slovo, чийто главен редактор е.

През 2003 г. отпразнувахме деветия ми рожден ден в малка кухня, с жълта покривка на масата, в лондонския квартал Лейтънстоун, където малко преди това се бях преместил от Ямбол при родителите си. Ясно помня жълтата празнична покривка, с която майка ми и баща ми бяха покрили масата. В България нямаше такива, или поне аз не си спомням. Оттогава четиринадесет поредни рождени дни съм празнувал във Великобритания.

В първите си дни в Англия попаднах в лека и тиха криза на идентичността. Първата ми учителка тук беше от Иран и носеше забрадка. Мила и прекрасна жена, изключително важна личност за първоначалното ми развитие и интегриране в новата среда. Нормално е да се обърка психиката и разбиранията на едно дете на девет, което до преди няколко месеца е гледало с образователна цел двете части на епичния филм на Людмил Стайков, “Време разделно”. Лондон преобърна разбиранията ми за света. Този град продължава да ме провокира и затова, и го обожавам.

Силен спомен от първите ми дни в английското училище беше, че бях елхата в коледното представление, тъй като за тази роля нямаше реплики. Без съмнение най-трудно в началото беше справянето с новия език. Трябваше да се справям самостоятелно в един непознат свят, без да мога първоначално да се изразявам, дори да задавам въпроси.

Брендън беше първият ми английски приятел. Когато ми се наложи да се преместя в друго училище, той беше изключително разстроен. Не знам с какво точно го бях впечатлил толкова, защото речникът ми все още беше на ниво “Коледна елха”.

Дълго време се лутах между две много различни сфери: социалните науки и културата. Имах опит в заснемането на собствени видео проекти. Прекарвах цели лета с камерата си, а през есента редактирах кадрите във филми. Имах известен успех и мотивация да продължа, но в крайна сметка се отдръпнах заради плашещата техническа страна на киното, и записах да уча политика и международни отношения.

За мен отговорите на множеството въпроси, най-важният от които - "защо не живея в собствената си държава?" - се намират точно в политиката и международните отношения. В момента завършвам магистърска програма в сферата на руската и пост-съветска политика във Факултета за славянски и източноевропейски науки (School of Slavonic and East European Studies) към University College London.

University College London, открит през 1836 г., е първият във Великобритания, основан изцяло на светски идеи. Той е повлиян от радикалните по онова време либерални идеи на Джереми Бентън за прием на студенти от всички религии. University College London дава началото на изграждането на Лондонския университет, в чийто състав днес са още 17 колежа. Факултетът за славянски и източноевропейски науки е основан през 1915 г. от Томаш Масарик, първият президент на Чехословашката република.

Факултетът по славянски и източноевропейски науки е едновременно световен научен център и фабрика за произвеждане на специалисти за Източна Европа. В него преподават най-добрите специалисти на региона в сферата на икономика, политика, история, социология, култура, литература, антропология, и езици (включително и български). В сградата на факултета се намира една от най-богатите библиотеки за държавите от региона, включително и страхотна колекция от научни трудове за България.

В момента съм главен редактор на академичното списание СЛОВО, което се публикува дигитално два пъти годишно. То е изцяло поддържано от студенти от Факултета по славянски и източноевропейски науки, без цензура или надзор от университета, вече близо тридесет години. В него се публикуват нови изследвания за региона, както и преводи, ревюта на филми и книги (сред които и на български автори и изследователи).

Често си спомням за детските игри пред блока в Ямбол. Носталгично ми е, защото това са спомени от един по-малко изискващ свят.

 

Разгледайте блога на Боримир https://www.borimirtotev.com   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.