Българката Кристиана Витанова е четирикратна шампионка по художествена гимнастика на Великобритания

Преди време ви разказахме за срещата на нашата група за разходки из Лондон с Вера Маринова, журналистката, която всички свързваме с успехите на българската художествена гимнастика. Тогава тя беше щастлива да ни разкаже, че тазгодишната шампионка на Великобритания е българката Кристиана Витанова. Ина Николова се свърза с Кристиана и я покани за интервю.

Кристиана е родена е в София, но семейството й се премества в Лондон, когато тя е на 1 година.

Родителите ми ме записаха да тренирам художествена гимнастика когато бях на 8, имах огромна енергия, която трябваше да се овладява, непрекъснато подскачах, не можеха да ме спрат на едно място, смее се Кристиана.

Започва да посещава най-близкия клуб в Едмънтън Грийн. Там откриват потенциала й и още на втория месец тренировки я пращат на международно състезание в Белгия.

Когато започнах тренировките, нямах амбиции, но на състезанието разбрах, че много ми харесва да излизам на сцена, че този спорт ми носи удовлетворение и радост, казва Кристиана. Така започва пътят на бъдещото златно момиче в британската художествена гимнастика.

Наскоро тя е навършила 18 години и четири пъти е била британска шампионка по художествена гимнастика: за първи път е шампион за деца под 12 години, два пъти е била шампион  на страната при девойките, а през 2019 г. завоюва златото и при жените.

Българските и руските треньорки вдигат нивото на този спорт на Острова, казва Кристиана. Нейната първа треньорка е рускиня, две години по-късно започва работа с българка – Даниела Йорданова. Най-дългогодишна и основна треньорка на Кристиана е също българка – Ева Балова. С нея тя печели три от четирите си титли - два пъти става шампионка при девойките, а тази година завоюва златото и при жените.

Турнирът е бил в края на юли в M&S Bank Arena в Ливърпул. Състезанията се провеждат в четири дни – първият ден е тренировка, във втория ден се провеждат състезанията на топка и обръч, в третия ден – на бухалки и лента, на четвъртия ден – финали, събират  сеточките и се провежда награждаването

И в двата дни с уредите бях първа, с най-много точки, играх почти без грешка и резултатът беше ясен.  Англичаните не обичат чужденци да заемат първите места в национални състезания, но сега всички – съдии, треньори, състезателки, ме поздравяваха сърдечно и показваха, че оценяват таланта и усилията  ми, казва Кристиана.

Според Кристиана, фактът, че е българка много е допринесъл за успеха й: Ние имаме тази склонност да се отдаваме изцяло и да понасяме зверска дисциплина и лишения в името на спорта, казва тя. Много е трудно, например, когато всички край теб ядат каквото си искат, ти непрекъснато да се лишаваш. Аз съм си причинявала много строги диети, например седмица на сокове. Балансът обаче също е важен, защото в съвременната гимнастика се изискват и доста здрави мускули, някои от задължителните елементи са доста силови. Другият важен фактор е времето, трябва да балансираш между ежедневните тренировки и училището. Не съм имала време за почти нищо друго. Но не съжалявам за нищо, цялата тази дисциплина е изградила характера ми, направила ме е организирана, винаги се целя високо и знам, че мога да справя с много неща, които за много мои връстници изглеждат невъзможни, казва Кристиана. 

От тази година тя се отказва от активната си професионална спортна кариера. За съжаление, след всичките й успехи, Британската федерация по гимнастика не я подкрепя и не я изпраща на Световното първенство в Баку, макар че е покрила всички възможни критерии. Беше много разочароващо за мен и треньорката ми; това беше моя мечта, но ми отрязаха крилата, казва Кристиана.

Тя вижда причината в това, че първо художествената гимнастика не е достатъчно уважаван в страната спорт и, второ, тя е българка. Затова, въпреки, че обожавам този спорт, вложила съм огромни  усилия и любов в него, съм принудена да спра да се състезавам, казва Кристиана с горчивина.

Хубавата новина е, че ще работи като треньор и скоро започва работа с деца тук в Лондон. Имам много неща, които да предам, идва нова генерация,  която нямам търпение да подкрепя и да видя как ще се развива, казва Кристиана.

В колежа тя учи в специалността „Спортни науки“. Тя ще й позволи в бъдеще да работи с атлети и да ги съветва във всеки аспект от подготовката им. Кристиана смята да продължи с тази специалност и в университет, след като се дипломира в колежа.

Кристиана казва още, че най-важното за всичко, което правиш е любовта. Без да обичаш гимнастиката, няма как да изтърпиш лишенията, натиска и да се движиш напред. Това се отнася за всичко в живота. Докато не усетиш любов към това което правиш, никой не може да ти помогне, дори и най-добрият треньор. Само когато наистина искаш да правиш нещо, можеш да се промениш. Това е съветът на Кристиана към всички, които искат да влязат в големия спорт.

Автор: Ина НИКОЛОВА

Още снимки и видеа от участията на Кристиана в състезания можете да видите в нейния профил в Инстаграм, Krissy_gym.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.