Българската признателност към Уилям Гладстон

Уилям Гладстон е британски политик, който е бил четири пъти министър-председател на Обединеното кралство в края на 19 век, когато на престола е кралица Виктория. Той е единственият британски политик, който е бил четири пъти министър-председател.

Гладстон е роден в семейство на търговец, робовладелец от шотландски произход, член на Парламента. След като завършва Итън и Оксфорд, Уилям Гладстон се отдава на политиката. На 23 години става член на Парламента.

Гладстон е свързан с българската история, тъй като през септември 1876 г. публикува памфлет за положението на българите след потушаването на Априлското въстание. По това време Гладстон се е оттеглил от активна политика след като неговата Либерална партия е загубила изборите и на власт са консерваторите, начело с министър-председателя Бенджамин Дизраели.

Дизраели подкрепя Османската империя, с цел да се противопостави на разширението на руското влияние на Балканите, Кавказ и Централна Азия. Гладстон намира възможност в Априлското въстание да се противопостави на Дизраели. Той се обявява за автономия на Босна, Херцеговина и България и спиране на подкрепата за Османската империя.

Популярността сред англичаните на каузата на Гладстон дава на Дизраели да разбере, че неговата външна политика е загубила популярност. За руснаците пък това е знак, че британците няма да се намесят с армията си при евентуална война между тях и Османската империя, така както те правят по време на Кримската война (1853-56).

След смъртта си през 1898 г. Гладстон е погребан в Уестминстърското абатство. През 1905 г. в Лондон е издигнат негов паметник. На откриването присъства и българска делегация, пристигнала специално от София, за са изрази признателността на българите към Уилям Гладстон.

112 години след откриването на паметника пред него отново се събраха българи. На 19 май 2017 г. по инициатива на българското посолство в Лондон 119 годишнината от смъртта на Гладстон беше отбелязана пред паметника на британския политик с полагане на венец и цветя.

Прочетете също:

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/interview-ambassador/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.