Българските вина помагат за социалните контакти в Лондон

Първото съобщение дойде по WhatsApp около половин час след като излязохме от офиса. Беше от шефката Ана. 

Тя пишеше: “Thanks Boyko! What a fun event!”. 

Следваха снимки – на някои се виждаха петнадесетина колеги около овална маса, отрупана с чаши и бутилки вино; на други си говорим приятелски; имаше и снимки с двамата водещи. За един час тези двамата, макар и гости в офиса, успяха да станат любимци на всички. 

Беше петък вечер. На следващия ден започваше отпуската ми и предстоеше да пътуваме за Шотландия.

В Шотландия бяхме на красиви места – Стърлинг, Сейнт Андрюс, рибарските селца покрай крайбрежието на естуара на реката Форт – и имахме късмет с времето – много слънце и 23-25 градусови температури. 

В Шотландия можех напълно да забравя за офиса, ако не бяха съобщенията от колегите, които продължаваха да коментират партито в петъчната вечер. Получавах поздравления от тях.

Затова реших, че трябва да напиша за партито. Може да направите нещо подобно на работните си места. Освен това държа да разкажа за двамата гости, които станаха любимци на колегите ми – те заслужават да научите за тях.

От половин година имам нова работа. Харесвам я. Харесвам и колегите си. Искаше ми се да им покажа това, като направя нещо за тях. 

Щом паднаха Ковид ограниченията в Лондон, се откри възможност да реализирам желанието си. 

Не знам дали защото пъбовете бяха затворени, заради пандемията, или защото има такава традиция в компанията ми, но колегите ми пият вино в офиса в края на работния ден в петък. И аз с тях.

Макар да не съм винен националист, реших, че мога да почерпя колегите си с българско вино.

В Лондон аз и съпругата ми си поръчваме българско вино онлайн. То е подходящ подарък за британски приятели и гости. При подходящ избор от наша страна те остават приятно изненадани. 

Българското вино ни помага за социалните контакти във Великобритания.

В офиса обаче не занесох просто бутилки с българско вино. На партито дойдоха хора, които говориха за виното. Ние имахме дегустация на български вина. 

Идеята за офис дегустация дойде месец по-рано, когато бях на онлайн дегустация, организирана от един от британските търговци на български вина - The Old Cellar. Хареса ми, че зад всяко вино има интересна история. Бях впечатлен и от някои факти. Например, знаете ли, че в половината от винарните в България винопроизводителите – тези които контролират отделните етапи на производство и тестват качеството на вината – са жени? В това отношение, България е световен лидер – повече в статията тук.

Познавах се с Дилян Колев (Дидо) от The Old Cellar, който се оказа съсед, и като поръчваме вино ни го докарва лично вкъщи. 

Дидо може да говори с часове за български вина. Той се съгласи да направи винена дегустация пред моите колеги. 

Дидо се появи в офиса със своя колега Георги Панайотов, който се представи на всички като Джорджи.

В уговорения час всички бяхме в голямата конферентна зала. За първи път върху масата, където се обсъждат проекти за милиони, имаше толкова чаши. Трябваше да се свием, за да седнат всички.

Погледнах към Дидо и Джорджи. В този момент те изглеждаха като състезатели по бобслей преди старт. На моите колеги им предстоеше за първи път да се возят в този български винен бобслей. Казах на водещите, че могат да започват.

Дидо знае българските вина от А до Я. Джорджи пък е много добър в говоренето пред лондонска аудитория. Какво имам предвид? Нямаше познатите ми от български дегустации през чужденци клишета с препратки към 1300 години България, турско робство, комунизъм и други подобни, а кратка и подбрана мозайка от информация за качествата на вината и на какво се дължат те, т.е. за районите, където вината са произведени, и амбициите на винопроизводителите.

Дидо и Джорджи бяха донесли и копия с карта на винените райони на България и списък с отделните вина. Те включваха бяха две бели, едно розе и две червени:  

Gergana 2019, Tsarev Brod Winery, Danube Plain

Tamianka Shishmanovo Vineyards 2019, Bratanov Family Winery, South Sakar Mountain

Rosé de Pinot 2019, Tsarev Brod Winery, Danube Plain

Gamza 2016, Borovitza Winery, Danube Plain

Наndpressed Rubin 2018, Georgiev / Milkov, Thracian Valley

 

Наблюдавах колегите си. Още след презентацията на първото вино те се отпуснаха върху столовете си. Българските вина и историите за тях ги омайваха (в буквалния и преносния смисъл). Като домакин на събитието, бях много доволен от това.

Изборът на вина, който Дидо беше направил, се оказа чудесен. Колегите не спираха да въртят глави, повдигат вежди и чаши и възкликват; с всяка бутилка ни ставаше все по-приятно. 

Конферентната зала постепенно се превърна в слънчева и мила страна, една мини България, в която колегите от цял свят бяха щастливи.

Дегустацията продължи 1 час; след това останахме да пием още вина. 

Кийт, шефът на HR отдела, си тръгна с бутилка Тамянка, защото отговори правилно на въпрос на Джорджи. Подарих бутилка Four Friends на Хени, която задаваше най-много въпроси за вината и бутилка с българско оранжево вино Orange Keratsuda 2019 на шведката Линея, след като видимо зачервена в края, ми каза, че това е било едно от най-любимите й офис събития досега. 

 

След едноседмичната отпуска в Шотландия завръщането ми в офиса приличаше на посрещане на олимпийски шампион. Благодарение на дегустацията на български вина изведнъж се прославих.

Сега шампионите си почиват, но всички колеги очакват следващите винени дегустации.

Споделете свои истории с български вина във Великобритания. Личните истории са винаги интересни.

 

Автор на текста: Бойко Боев

  * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.