Български истории в британските списания

Малко след като се преместих в Лондон попитах моят съквартирант англичанин Ник защо пазарува само от Сейнсбърис. Горе-долу на едно и също разстояние от апартамента ни в квартал Ейджъл имаше суперимаркети на Сейнсбърис, на Теско и на Уейтроуз. Аз ходих във всичките, а Ник само в първия. Надявах се, че обяснението му, че ми помогне да се ориентирам сред магазини в непознатата страна. 

Спомням си, че отговорът на Ник ме изненада. Той каза, че пазарува в Сейнсбърис по навик, защото това е предпочитаният магазин на родителите му.  

Постепенно и аз започнах да пазарувам главно от Сейнсбърис.  

В неделната сутрин съм пред лавиците с вестници и списания на Сейнсбърис до гарата на Ричмънт. След малко е срещата на групата ни за разходки. Предстои да се видим за първи път след отслабването на мерките срещу пандемията. Имаме късмет с времето и ще бъде приятно да вървим покрай Темза, в Сион Парк и до Грийнфорд. 

Искам преди срещата да намеря юнския брой на Sainsbury's Magazine и да го покажа на останалите участници в разходките. Причината - за първи път в него има рецепта от България. 

Остават няколко минути до началото на срещата, но успявам да открия списанието, плащам го бързо и пристигам доволен пред гарата. Там вече се е събрала голяма група от urban ramblers (градски туристи), която говори на български език. Това са моите хора! 

Отварям списанието на страница 55 и им показвам българската рецепта. Всички са приятно изненадани.  

Преди да споделя рецептата ще се върна няколко дни по-рано, защото е интересно също как заучих за нея. Та, няколко дни по- рано, във Фейсбук бях споделил следното съобщение: 

Има над 2800 списания във Великобритания, но от едно от тях виждам тази седмица познато лице. За първи път виждам българка (актрисата Мария Бакалова) на корицата на списание в тази страна.  

Приятелите ми Фейсбук коментираха новината. Сред коментарите се появи подобна българска новина. Сподели я Мария Василева (също от групата ни за разходки из Лондон). Тя изпрати снимка от Sainsbury's Magazine и каза, че е дала съвет за въпросната българска рецепта.  

Отворих снимката и видях една баница. Sainsbury's Magazine е публикувала в юнския брой на списанието си рецепта за българска баница. 

Мария разказа как се е появила рецептата за баница в Sainsbury's Magazine: 

"Живея в Лондон от 10 години. Преди няколко години се запознах с журналистката Сара, чиято къща почиствам. Обичам да разговарям с клиентите си. Сара работеше в списание да диетечни рецепти, а сега в списанието на Сейнсбърис. Тя обича да готви и си говорим за рецепти. В края на февруари Сара ме изненада като ми каза, че е решила да включи българска рецепта в списанието. Попита ме за различни закуски и след като обсъдихме няколко, тя избра баница. Обясних й за различните видове баница и й направих няколко баници. Последните три месеца си бях в България поради непредвидени обстоятелства и през това време Сара подготвяше публикацията и ми изпращаше снимки, коментари и благодарности."  

Снимката с баницата повдигна настроението на участниците в разходката. Представих си също как бившият ми съквартирант Ник и родители му, както и всички лоялни клиенти на Сейнсбърис, ядат баница. Стана ми още по-приятно. 

Браво на Мария! Вярвам, че всеки един от нас по света има възможности да представи българската култура. Мария го направи по вкусен начин. 

На снимката е Мария.

 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев

Снимка на Мария: личен архив на Мария.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.