Димана Иванова: Желание до Лондон Бридж

Разходки из Лондон представя писателката Димана Иванова, която познаваме от нашите лондонски разходки. Поканихме я да представи едно свое стихотворение, свързано с Лондон.

ЖЕЛАНИЕ Димана Иванова

Стихотворението “Желание” е от първата ми стихосбирка “Покана за баща”, излязла през 2012 година в издателство “Ерго” в София. В това стихотворение едно красиво момиче с къса поличка се накланя в “пристъпа си на меланхолия” над перилата на Лондон Бридж. Свързвам Лондон с дъжд и меланхолия, населена с духовете на Хенри VIII, Ан Болейн и Елизабет I и други исторически фигури.

Откривам връзка между меланхолията и еротиката. Лондон се явява едно добро място за създаване на еротична поезия.

Желание

Искам да те оплета в косите си, опаковам в кожата си и нахлузя върху пръста си, като рана от венчален пръстен. Как искам Вълтава да пресъхне, докрай да изтощи водите си под лодката на нашите желания, и вечер цветни сънища да пророкуват пейзажите на всяко наше бъдеще. Искам да те облека във цветовете си, подобно лист в палитрата на Муха, а устните ми всяка нощ да разчертават по папируса на красивото ти тяло най-трайно темперираните партитури като на Дворжак в нотната тетрадка. Искам да те видя как се скланяш във пристъпа на меланхолия, в късата си, рипсова поличка от парапетите на моста Лондон Бридж. Омотай ме в твоите прегръдки като в хамак, от който няма ставане!… Бих искала да видя как танцува небето над любовното ни полюляване.

Снимка: © Tonya Atanakova

На 13 октомври 2017 г, от 19 часа, Димана Иванова ще чете свои стихотворения в Българския културен институт в Лондон . Ето покана.

Тази неделя организираме разходка. Ето поканата. Заповядайте.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.