Димана Иванова: Желание до Лондон Бридж

Разходки из Лондон представя писателката Димана Иванова, която познаваме от нашите лондонски разходки. Поканихме я да представи едно свое стихотворение, свързано с Лондон.

ЖЕЛАНИЕ Димана Иванова

Стихотворението “Желание” е от първата ми стихосбирка “Покана за баща”, излязла през 2012 година в издателство “Ерго” в София. В това стихотворение едно красиво момиче с къса поличка се накланя в “пристъпа си на меланхолия” над перилата на Лондон Бридж. Свързвам Лондон с дъжд и меланхолия, населена с духовете на Хенри VIII, Ан Болейн и Елизабет I и други исторически фигури.

Откривам връзка между меланхолията и еротиката. Лондон се явява едно добро място за създаване на еротична поезия.

Желание

Искам да те оплета в косите си, опаковам в кожата си и нахлузя върху пръста си, като рана от венчален пръстен. Как искам Вълтава да пресъхне, докрай да изтощи водите си под лодката на нашите желания, и вечер цветни сънища да пророкуват пейзажите на всяко наше бъдеще. Искам да те облека във цветовете си, подобно лист в палитрата на Муха, а устните ми всяка нощ да разчертават по папируса на красивото ти тяло най-трайно темперираните партитури като на Дворжак в нотната тетрадка. Искам да те видя как се скланяш във пристъпа на меланхолия, в късата си, рипсова поличка от парапетите на моста Лондон Бридж. Омотай ме в твоите прегръдки като в хамак, от който няма ставане!… Бих искала да видя как танцува небето над любовното ни полюляване.

Снимка: © Tonya Atanakova

На 13 октомври 2017 г, от 19 часа, Димана Иванова ще чете свои стихотворения в Българския културен институт в Лондон . Ето покана.

Тази неделя организираме разходка. Ето поканата. Заповядайте.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.