Димитър Ганчев: Лондонски ловец на светлина

Разходки из Лондон разказва за българи с любопитни проекти в Лондон. Автор на списанията за фотография Shutterpass Magazine и SPOTO Magazine е Димитър Ганчев.  Shutterpass Magazine има 40 хиляди читатели от цял свят, а SPOTO Magazine – 25 хиляди. 

Роден съм в Елхово и като дете прекарвах лятото на морето. Българското Черноморие повлия до голяма степен за преместването ми зад граница. Преди да дойда в Лондон живях за кратко в Австрия. След няколко месеца опит да науча немски език, обмислях да се преместя в страна, в която се говори английски. Съвсем случайно мой колега ми звънна и сподели, че е в Лондон и било прекрасно… И ето ме тук. В последствие срещах и съпругата ми Тифани, а не след дълго се появи и прекрасният Джаспър (кучето ни).

Родителите ми са „виновни“ за страстта ми по фотография. Те са художници. От тях научих да търся красивото. Все още помня радостта, когато майка ми ми подари първия лентов фотоапарат. При избора какво да уча след гимназията исках да съчетая увлеченията си към всякакъв тип електроника (покрай дядо ми, на когото съм кръстен), а по прекрасните скулптори, картини и предмети на изкуството на родителите ми. Завърших графичен дизайн, а след това информатика. Скоро след това се появи фотографията в живота ми…

Всяко изкуство крие в себе си своят чар.  Фотографията е изкуство на светлината. Като снимам, се чувствам като скулптор, който обработвайки светлината в различни форми, сила и вариации, пресъздава своята визия за определен обект или модел. С един мой приятел фотограф Маурис Лорхе наскоро говорихме на тази тема и стигнахме до извода, че да работиш със светлина, е изключително лесно, но да се научиш да я разбираш, виж това е най-трудната задача! Винаги съм се опитвал да надграждам и усъвършенствам себе си като човек. Така е и с фотографията. Първо започнах да снимам пейзажи. След това реших да снимам хора (което е едно от най-трудните неща във фотографията). Удовлетворението от хубава снимка е огромно. Обожавам да снимам модели.

Създател съм Shutterpass Magazine, с около 40 000 читателя по цял свят, и SPOTO Magazine, което е сравнително младо издание, с 25 000 читателя. И двете списание са безплатни и достъпни онлайн и съответно достъпни като печатни издания (печатните издания за жалост не можем да направим безплатно). На месец печатаме между 30 до 50 броя които пращаме в страни като Франция, Италия, Малайзия и дори имахме няколко поръчки за Япония.

Shutterpass Magazine публукува творби на световноизвестни фотографи като Richard Bernabe, Jarek Kasprowiak и Любомир Сергеев. Мисията ни е да вдъхновяваме читателите си. SPOTO Magazine се създава изцяло и само от автори, които са в нашите групи в социалните мрежи. Идеята му е да покаже талантливите, но все още неизвестни, фотографи. Всеки може да публикува  в групата ни във Facebook: https://www.facebook.com/groups/shutterpass/ Колкото до Shutterpass творбите се приемат само по email: info@shutterpass.com , след това се селектират на няколко етапа.

Обожавам залезите и Тауър Бридж. Тази снимка е част от цяла серия от миналата година, когато почти всеки почивен ден от януари до март, бях на Тауър Бридж, в очакване на залеза.

На 23 юли ще се на разходка в Abbey Road Studios и кварталите Little Venice и Marylebone. Заповядайте. Ето поканата.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.