Димитър Христов гледа в очите на Лондон

12226680_1524008887916202_1097492578_n

Разходки из Лондон представя Димитър Христов. За първи път се запознахме с Димитър на разходката ни в Hackney Wick. Лондонският квартал Хакни Уик е кварталът с най-много творци в цяла Европа. По време на разходката като всички нас Димитър зяпаше графитите по улиците и правеше снимки на ателиета, работилници и артистични жители с чудновати облекла и прически.

Едва като седнахме накрая в един пъб и видяхме снимките на Димитър, разбрахме, че новият участник в разходката е специален. Вероятно си спомняте от часовете по рисуване в училище рисунките на талантливите ви съученици. Хем знаете как се рисува, хем рисунките ви не се получават като техните. Изпитвате вероятно завист, но и възхищение. Възхищението е силно. Колкото повече рисунки виждате, толкова повече усещате как се смалявате пред съучениците ви с талант. Чувствата може да нарастват до безкрай и в резултат да се откажете от рисуването. . .

Димитър е като талатливите съученици в часовете по рисуване. Единствената разлика е, че той е фотограф. Като видите неговите снимки на Лондон чувате възгласи - вашите собствени възгласи, които сами излизат от гърдите ви.

Внимавайте! Има вероятност да се откажете да снимате след това.  Дори със собстения си телефон.

Талантът на Димитър е като висок като Шард.

Какво те доведе в Лондон?

От 5 години живея в Лондон. Дойдох по много тривиална причина - търсейки по - добър живот. Аз съм бояджия по професия. Роден съм в Русе. Напуснах България преди 13 години.

С какво те привлича Лондон?

Лондон е космополитен град - смес от различни култури. Град, в който винаги се случва нещо. Никога не е скучно. Предполагам, че затова ми харесва да живея тук.

Какво е фотографията за теб?

За мен фотографията е нещо повече от хоби. Начин да изразя себе си, чрез моите фотографии. Всичко започна преди 3 години и половина, когато за първи път инсталирах Инстаграм на мобилния си телефон. От тогава не съм спрял да снимам, първо с камерата в телефона, а по-късно и с първия си DSLR.

Какво обичаш да снимаш?

Слабост са ми пейзажите - било то  някъде в природата или в големия град. От скоро се опитвам да снимам и хора, не е толкова лесно, като с градските изгледи. Изисква повече усилия - да предразположиш модела, да му обясниш как точно си представяш бъдещия кадър.

Представяме две снимки на Димитър

Dimitar Hristov (2)

Откъде направи тази снимка и какво си мислеше, докато гледаше Лондон в онзи момент?

Снимката е заснета от бар в Canary Wharf. Кадърът ми напомня на Готъм Сити от филма за Батман. Погледнат от високо, Лондон има своя собствена атмосфера, несравнима с други градове по света.

Dimitar Hristov (1)

Като снимка от космоса изглежда тази снимка. Представи си, че си в космоса. Коя част от земята би желал да снимаш от космоса?

Да, това ми беше идеята, когато я заснех. Това се случи в нощта на пълното лунно затъмнение. Ако имам възможност за снимка от космоса, бих искал да заснема някой от големите мегаполиси - Ню Йорк, Лондон или Токио. Ще е много красива снимка, с всички светлинки по сградите.

Следвайте Димитър Христов в Instagram. Това правят вече над 25 хиляди души от цял свят.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.