Имигранти герои на Лондон

В края на ноември 2019 г. един полски имигрант заслужи адмирациите на британците за своята храброст при обезвреждането на въоръжен мъж, който отне живота на няколко души на London Bridge (Лондонския мост – най-старият мост на Лондон).

 

Полският готвач Лукаш е в Fishmongers’ Hall – някогашна борса за риба до Лондонския мост, а днес конферентна зала, когато в нея се появява мъж с ножове. Настъпва суматоха, но Лукаш не се уплашва, взима от стената архаичен щик за лов на китове, който до този момент украсява конферентната зала, и с него погва нападателя.

 

През 2017 г. отново при атентат на Лондонския мост един румънец Флорин Морариу се открои със своята смелост. Флорин е пекар и работи в близост до моста и когато чува викове на уплашените от атентата хора излиза да види какво се случва. В този момент пред пекарната минава един от атентаторите. Флорин го събаря с щайги и скрива бягащите в пекарната.

 

Полякът Лукаш и румънецът Флорин са повод да си спомним за българският герой Пламен Петков, който спаси дете от удавяне.

32-годишният Пламен е електротехник и живее в лондонския квартал Сътън. На 26 май 2012 г. той и приятелката му са на разходка покрай морето. На плажа West Wittering майка вика за помощ, тъй като 5-годишното й момиче с пояс е повлечено в морето.  Без да се замисля, Пламен се хвърля в морето. С плуване той достига до детето и започва да го избутва, плувайки към брега. Детето е спасено, но Пламен е завлечен във водата. На брега установяват, че е получил сърдечен пристъп. Изпратеният хеликоптер с медицинска помощ не успява да помогне.

 

За своята храброст Пламен Петков беше награден посмъртно от британската кралица с най-високата награда за гражданско геройство The Queen's Gallantry Medal - (на снимката най-горе). 

 

Ако познавате роднини, приятели и колеги на Пламен Петков, ни пишете на имейл admin@bulgariansinlondon.com. Ние искаме да помогнем за запазването на спомена за неговото геройство. * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.