Йоана Буковска-Давидова и Поручик Бенц в Лондон

Кой български актьор или актриса бихте поканили на гости? Мисля си за това, докато говоря с Йоана Буковска-Давидова за предстоящото представление в Лондон на постановката “Поручик Бенц” по едноименния роман на Димитър Димов.

Според мен, гостоприемството е най-личната проява на благодарност към някого. В случая, слушайки Йоана Буковска-Давидова да говори за вълнуващата любовна история на поручик Бенц, за своите колеги актьори и представяйки си, че ще имам възможност да видя в Лондон на живо звезди на българското кино и театър, се чувствам благодарен, дори преди да съм видял самото представление.   

Димитър Димов има много общо с българите по света. Писателят, чиято 110 - годишнина отбелязваме тази година, е живял в чужбина и в романите “Поручик Бенц”, “Осъдени души”, “Тютюн” героите са българи и чужденци. Тези романи познавам от ученическите си години, когато нямах представа, че ще живея извън България. Тогава се вълнувах от любовните истории на героите, но Йоана Буковска-Давидова ми обръща внимание на умението на Димитър Димов да пресъздава национални характеристики във взаимоотношенията между българи и чужденци. 

Героите на постановката “Поручик Бенц” са двама военни – германец и французин – и българката Елена Петрашева. Подобно на съдбата на едноименната героиня на Омир, заради Елена Петрашева пламтят страсти. 

Йоана Буковска-Давидова, която пресъздава на сцената Елена Петрашева, казва, че е привлечена от ума, ерудираността на героинята си, която е първообраз на еманципираната жена и поради това е многопластова и противоречива. Българската Елена е фатална жена – всеки мъж, който се докосне до нея, умира.

Признавам, че като мъж се вълнувам от истории за фатални жени. Изгарям от любопитство да видя Йоана Буковска-Давидова в образа на Елена Петрашева. 

Поручик Бенц е актьорът Любомир Ковачев, известен от филмите “Забранена любов” и “Чужденецът”, а френският военен е Ивайло Захариев, който ми стана любимец от телевизионния сериал “Под прикритие”. 

Питам Йоана Буковска-Давидова какво харесва в мъжете в постановката. Тя отбеляза, че е привлечена от чувствителността на героите, както и от умението на колегите си да пресъздават образи, които са различни от тях самите: Йоана Буковска-Давидова сподели, че Любомир Ковачев, който е завършил актьорско майсторство в Лион и познава добре французите, играе ролята на германец, а Ивайло Захариев, който е сдържан и уравновесен като човек, е пламенен французин на сцената. 

Остана да споделя нещо за Риджънт Хол, където ще бъде представлението на постановката “Поручик Бенц”. Това е една от най-старите зали на Лондон и има интересна история. Тя е известна като The Ring, тъй като първоначално е била зала, в която лондонските богаташи са карали кънки. Повече за залата може да прочетете тук.

Връщам се на темата за гостоприемството. Ако се вълнувате от българската култура и като мен живеете в Лондон, в събота на представлението на “Поручик Бенц” ще имаме възможност да покажем своята благодарност на Димитър Димов, Любомир Ковачев, Ивайло Захариев и Йоана Буковска-Давидова. 

Повече информация за представлението и билети може да намерите тук

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.