Лора Видева: Пиеса за Борис III на лондонски фестивал

Представяме Лора Видева, защото тя познава театрите в Лондон. Лора е завършила театралнo изкуство в South Bank University, а в момента учи Arts and Cultural Management в King’s College London. Лора кани читателите на сайта bulgariansinlondon.com на английска постановка в Лондон, свързана с българската история. Лондон е театрална столица на света и събития, свързани с България, които са насочени към британската публика, трябва да бъдат подкрепяни от българите в Лондон. Надяваме се Лора да ни разказва за повече подобни спектакли, на които да водим своите лондонски приятели, колеги и съседи, които не говорят български език. 

~Бойко Боев

От малка съм много артистична, майка ми е музикант и вкъщи винаги се свиреше на цигулка, пиано, акордеон... Обичах да играя на сцена и затова бакалавърската ми степен беше с фокус върху театъра. Магистърската ми има фокус върху продуцентството - с това бих искала да се занимавам по-нататък.

Лондон е чудесен град за студентство! А и има наистина много театър и поле за изява, та ми се стори, че това би бил най-добрият избор от гледна точка на град, в който да уча театър.

Лондон ми даде свобода! След като завърших създадох театрална компания с четирима от състудентите ми, и написахме пиеса, която след това играхме на два фестивала - Clapham Fringe и Camden Fringe.

Харесва ми, че в Лондон имат доверие и на непознати актьори и че има възможност да експериментираш с различни видове театър. Тук всеки театър има коренно различен стил и репертоар, както и публика. Все пак, в толкова голям град, има интерес и търсене към всякакъв вид теми и видове театрално изкуство.

Първоначално си представях, че има един ‘правилен’ път до успеха в Лондон - учиш, играеш на сцена, някой агент те забелязва, и нещата се получават. Сега виждам, особено запознавайки се с хора в индустрията, че пътища има много, а и че успехът не винаги е гарантиран. А и в Лондон е лесно човек да се изгуби от гледна точка на житейска насока. Кръговете в изкуствата са много. Важно да бъдеш търпелив, а в изкуството - късметът е също много важен фактор.

Постановката, на която искам да ви поканя, е на Out of The Forest Theatre, с които се запознах случайно. Тази трупа поставя пиеса, в която се разказва за България. Трупата се ръководи от Саша Уилсън, която е четвърт българка и партньорът й Джоозеф Кълен. Те са печелили няколко пъти награди за най-добър ансамбъл.

Пиесата се казва The Brief Life and Mysterious Death of Boris III, King of Bulgaria: Part The First. В нея се разказва за това как цар Борис III и други герои, са се противопоставили на Хитлер по време на втората световна и как България не депортирала своите евреи. Харесва ми, че пиесата е написана с много умело чувство за хумор и интересни факти, много от които и аз не знаех преди.

Творците използват български фолклорни мотиви, има много музика, и български идиоми.

В пиесата има и българска реч, много беше забавно да помагам на актьорите с произношението, те всичките са англичани!

Пиесата ще бъде представена на VAULT FESTIVAL, който нашумя много последно време, особено за по-алтернативни изкуства и по-малко познати актьорски трупи или така наричания fringe theatre. По време на фестивала от януари до края на март се провеждат театрални представление на 10 сцени в близост до Waterloo.

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.