Мария, Адриан и енергията на младостта

Разходки из Лондон представя Мария и Адриан, двама българи, които са колеги в Лондон. Двамата работят в колеж за млади хора със специални образователни потребности. Мария и Адриан са едни от най-позитивните ни приятели в Лондон, затова ни е особено приятно да ги представим.

Колежът за млади хора със специални образователни потребности се намира в Северен Лондон. В него учат 50 деца и младежи. С тях работят общо 30 души учители и асистенти. Мария и Адриан са learning support assistant. Главната им задача е да подкрепят младежите в процеса им на образователно, професионално, личностно и социално развитие.

Мария започва работа в колежа през есента на 2015 година. Това е втората й работа във Великобритания. Първата й е била помощник готвач в хотел.

За свободната позиция на асистент-педагог в колежа в Северен Лондон Мария научава от своя позната. Мария обича да работи с хора. Тя е завършила психология в България и е обслужвала клиентите на Хюлет Пакърд в София преди да се премести в Лондон.

Адриан пък научава за свободната позиция в колежа от Мария. Двамата се запознаха на събитие на нашата група, посветено на търсенето на работа в Лондон.

През октомври 2016 г. Адриан започва да работи в колежа. В Лондон е пристигнал точно година преди това. Първоначално, в Англия работи като пекар, което в България му е било хоби. В България Адриан е бил ресурсен учител и социален работник. Неговият професионален опит с деца и младежи, които живеят в домове или имат специални образователни потребности, се оказва ценен в Лондон.

“Какво харесвате в работата си в колежа?”, питаме Мария и Адриан.

Мария ни отговаря: “Аз обичам да общувам с различни хора. Младежите в колежа са ми интересни, защото имат по-различен житейски поглед. Работата ми дава голямо удовлетворение. Изпитвам такова като видя резултатите на усилията си. Макар и бавно, и с малки стъпки, децата се развиват. Радвам се, че допринасям за това и ми е приятно да го правя. Благодарение на работата в колежа открих, че съм по-търпелива, отколкото си мисля. Освен това, всеки ден се уча от децата - да бъда добра и да преоткривам света.”

Адриан пък отговори така: “Работя в колежа, защото ми е интересно да разбирам и да се ориентирам в сложния свят на човешките отношения и функции. Работното ми място е заредено с много енергия и ентусиазъм, красиво е и близо до природата. Колегите ми от екипа са автентични и добронамерени хора, а младежите, с които работим, ми дават много бодрост и ми помагат да гледам оптимистично на живота. Това е едно от най-ценните и хубави неща в нашата професия – енергията и ентусиазма на младостта.”

Мария и Адриан не скриват трудностите, с които се сблъскват всекидневно. В началото Адриан не е бил напълно сигурен дали общува достатъчно добре и дали разбира културния контекст. Мария пък казва, че има дни, в които е психически изтощена, тъй като работата й изисква да е концентрирана през цялото време.

Каним Мария и Адриан да се опишат в едно изречение.

Адриан казва: “Вярвам, че ако човек е честен пред себе си, признава чувствата си и следва мечтите си, ще намира смисъл и удовлетворение във всеки ден и във всичко, което прави.”

Мария: “Отворена към хората и към света.”* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.