Мария, Адриан и енергията на младостта

Разходки из Лондон представя Мария и Адриан, двама българи, които са колеги в Лондон. Двамата работят в колеж за млади хора със специални образователни потребности. Мария и Адриан са едни от най-позитивните ни приятели в Лондон, затова ни е особено приятно да ги представим.

Колежът за млади хора със специални образователни потребности се намира в Северен Лондон. В него учат 50 деца и младежи. С тях работят общо 30 души учители и асистенти. Мария и Адриан са learning support assistant. Главната им задача е да подкрепят младежите в процеса им на образователно, професионално, личностно и социално развитие.

Мария започва работа в колежа през есента на 2015 година. Това е втората й работа във Великобритания. Първата й е била помощник готвач в хотел.

За свободната позиция на асистент-педагог в колежа в Северен Лондон Мария научава от своя позната. Мария обича да работи с хора. Тя е завършила психология в България и е обслужвала клиентите на Хюлет Пакърд в София преди да се премести в Лондон.

Адриан пък научава за свободната позиция в колежа от Мария. Двамата се запознаха на събитие на нашата група, посветено на търсенето на работа в Лондон.

През октомври 2016 г. Адриан започва да работи в колежа. В Лондон е пристигнал точно година преди това. Първоначално, в Англия работи като пекар, което в България му е било хоби. В България Адриан е бил ресурсен учител и социален работник. Неговият професионален опит с деца и младежи, които живеят в домове или имат специални образователни потребности, се оказва ценен в Лондон.

“Какво харесвате в работата си в колежа?”, питаме Мария и Адриан.

Мария ни отговаря: “Аз обичам да общувам с различни хора. Младежите в колежа са ми интересни, защото имат по-различен житейски поглед. Работата ми дава голямо удовлетворение. Изпитвам такова като видя резултатите на усилията си. Макар и бавно, и с малки стъпки, децата се развиват. Радвам се, че допринасям за това и ми е приятно да го правя. Благодарение на работата в колежа открих, че съм по-търпелива, отколкото си мисля. Освен това, всеки ден се уча от децата - да бъда добра и да преоткривам света.”

Адриан пък отговори така: “Работя в колежа, защото ми е интересно да разбирам и да се ориентирам в сложния свят на човешките отношения и функции. Работното ми място е заредено с много енергия и ентусиазъм, красиво е и близо до природата. Колегите ми от екипа са автентични и добронамерени хора, а младежите, с които работим, ми дават много бодрост и ми помагат да гледам оптимистично на живота. Това е едно от най-ценните и хубави неща в нашата професия – енергията и ентусиазма на младостта.”

Мария и Адриан не скриват трудностите, с които се сблъскват всекидневно. В началото Адриан не е бил напълно сигурен дали общува достатъчно добре и дали разбира културния контекст. Мария пък казва, че има дни, в които е психически изтощена, тъй като работата й изисква да е концентрирана през цялото време.

Каним Мария и Адриан да се опишат в едно изречение.

Адриан казва: “Вярвам, че ако човек е честен пред себе си, признава чувствата си и следва мечтите си, ще намира смисъл и удовлетворение във всеки ден и във всичко, което прави.”

Мария: “Отворена към хората и към света.”   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.