Мария Ангелиева: Желая да съм полезна на сънародниците си

Мария Ангелиева-Колева

Интервю с Мария Ангелиева-Колева, завеждащ Консулската служба в Българското посолство в Лондон.

С какво свързвахте Лондон преди да дойдете на работа тук?

Лондон е град с неповторима архитектура, с прекрасно озеленяване и безспорно – световен център на културата и финансите. Посещенията ми в Лондон, в миналото, са били по-скоро в качеството ми на турист и естествено, съм била фокусирана върху красивата и безгрижна страна на живота в този град.

С какво Лондон Ви изненада, след като започнахте работа като консул?

Открих и продължавам да откривам една друга страна на този град и тя е свързана с работата ми като консул. Посещавам често съдилища, социални заведения, болници, места за лишаване от свобода и по този начин опознавам много по-пълноценно Лондон.

Истински ме изненада изобилието от прекрасни рози, които цъфтят навсякъде из града. Преди си мислех, че розата е запазена марка на България, но тук открих, че това не е съвсем така. Лондон е наш достоен конкурент в това отношение.

Кои са Ви любимите места в Лондон?

Обичам в свободното си време да се разхождам из по-тихите и спокойни улици и квартали на Лондон. Харесвам района на Richmond. Обичам да разглеждам антикварните магазини и с радост, когато имам възможност, се купувам по нещо, което да ми напомня за живота тук.

В какви случаи българските мигранти в Лондон могат да разчитат на съдействие от българския консул?

Случаите са най-разнообразни. Те са реално отражение на събитията, настъпващи в живота на българите тук. Обхващат най-вече издаването на документи за самоличност и заверяването на подписи; сключване на бракове, контактите с местните и български власти, и роднините на пострадали или починали български граждани; предоставянето на информация, относно правата на арестувани и намиращи се в места за лишаване от свобода; предоставяне на актуална информация  по всякакъв вид въпроси от консулски характер.

Какво можете да направите за задържани българи или български граждани в британски затвори?

При желание от тяхна страна или при необходимост ги посещаваме в местата, в които са задържани. На желаещите от тях изпращаме българска преса. Информираме ги относно възможността да изтърпят наказанието си в България. С някои от тях поддържаме кореспонденция, а понякога те просто се обаждат по телефона, за да поговорят с нас.

Колко български граждани има в британските затвори?

Не бих искала да изнасям подобни данни, още повече, че техният брой не е константна величина. Това, което мога да кажа е, че България не е от държавите, чиито граждани, на територията на Обединеното кралство, често попадат в затвори.

С какво искате да бъдете запомнена от българите в Лондон?

Да желая да бъда запомнена, би било проява на твърде голяма суета от моя страна. Искрено казано, желая да съм полезна на сънародниците си тук и в това отношение разчитам освен на собствените си усилия и способности, и на подкрепата и взаимодействието с екипа на посолството, българските и британските институции.

Посолството на България в Лондон припомня следните промени в начина на записване на час в Консулската служба:

От декември 2016 г. функционира нова електронна услуга на Министерството на външните работи, предназначена за българските граждани в чужбина, която е достъпна на следния интернет адрес:

https://www.consulatebg.eu

Услугата предоставя възможност за попълване на заявления за български документи за самоличност (БДС) онлайн и записване на час за подаване на заявления за БДС;

Дата и час за подаване на заявление за български документи за самоличност (БДС) могат да бъдат запазени на: https://www.consulatebg.eu/book

Следва да се има предвид, че горепосоченият начин за запазване на час заменя старата услуга за запазване на час с SMS!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.