Мила Лепавцова: Искам да разкажа за живота на българите във Великобритания

Представяме ви Мила Лепавцова, която е ученичка в Англия. Тя ни разказа за свое изследване за българите във Великобритания. Изследването на Мила е пример за това как младите българи във Великобритания спомагат за това българска общност да стане видима за британците.

Като повечето читатели на сайта bulgariansinlondon.com, аз съм българка във Великобритания. Родена съм в София, а от две години и половина живея с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк.

На 16 години. Вълнувам се от политика, но това поле е пълно с омраза и лъжи, затова мечтая да стана журналист. От малка пиша есета на теми, които ме вълнуват. Първите ми есета бяха на български, а вече са на английски език.

Едно от моите есета беше публикувано в сборник на сдружението Young Writers, което подкрепя млади поети и писатели във Великобритания. Наскоро публикуваха друго мое есе в бюлетина на моето училище.

Гордея се и с британска награда, която получих. Това е наградата на фондацията Jack Petchey, която оценява изключителни постижения на млади хора. (Горната снимка е от връчването на наградата на Мила от кмета на община Brentwood)

В училище изучавам английска литература, японски език, география, психология, социология.

Едно от предметите ми се казва Extended Project Qualification. Искам да ви разкажа за изследване, което правя за този предмет, и да ви помоля за съдействие. Extended Project Qualification e едногодишна програма, която позволява на всеки ученик да направи самостоятелно проучване на тема по избор. Крайният резултат може да е есе от 5000 думи, презентация, театрална постановка или друг акт.

За този програма съучениците ми са избрали теми като жените във филмовото изкуство, психологичен анализ на деца в детски градини, Ван Гог и творбите му, психологията зад шрифтовете. Аз реших да изследвам въздействието на Брекзит върху българската общност.

Избрах тази тема, защото тя е близка до мен и до всички българи във Великобритания. Освен това искам да представя общността ни от една по-искрена, по-човешка гледна точка.

За да подготвя своето изследване, което ще представя под формата на есе и презентация, трябва да проуча как животът на българите във Великобритания се е променил във връзка с Брекзит. За да събера информация от българите във Великобритания, направих въпросник. Ще ви бъда признателна, ако отговорите на въпросите.

Искрени и дълбоки отговори биха представили човешката страна на тема за Брекзит; според мен човечността липсва в тази тема. Желанието ми е да чуя гласовете на колкото може повече хора, от различни възрасти и професионални сфери.

Някои от въпросите са лични, но това не трябва да ви притеснява, защото проучването е анонимно. Проектът ми трябва да е готов до края на учебната година, но отговорите на въпросниците трябва да събера час по-скоро.

Предварително ви благодаря за съдействието, както и ви обещавам да напиша в сайта bulgariansinlondon.com за есето си и представянето си пред училищното жури.

Молим да отговорите на въпросника на Мила, който ще намерите на този линк

https://docs.google.com/forms/d/1FMsm0URc87D2kgVdULwztYECXcQhFUokbydzK2OyIac/edit

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.