Мила Маева за българите в Англия и миграцията

Читателите на нашия сайт "Разходки из Лондон" познават рубриката ни за историята на българската общност в Англия, чийто автор е етнографката Мила Маева. Миналата година излезе книгата на Мила “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност“. Затова с нея разговаряме за приема на тази книга от читателите.

За един автор срещата с публиката винаги е свързана с палитра от чувства. От една страна е радостта от приключеното произведение в неговата цялост, а от друга – притеснението от приема и въпросът за пълнотата и изчерпателността на текста.

“Българските емигранти в Англия – минало и съвременност“ разказва за настаняването, интеграцията и адаптацията на българите в Англия. Като етнограф залагах на непосредствения контакт със събеседниците, като провеждах интервюта с тях. Опитах да пресъздам гледната точка на събеседниците.

Част от хората, с които работих при подготовката, имаха възможност да се запознаят с нея още преди излизането й. Някои бяха доволни, че книгата разказва за техния живот в Англия. Както каза една приятелка, виждайки се вътре в нея: „Чувствам се като принцеса“. Други от събеседниците искаха да бъде допълнена с нова информация, за да стане още по-подробна и информативна. Посочваха пропуски и неточности. Трети от събеседниците дори се разсърдиха, че не са споменати. Искаха да я преработя и допълня, което се надявам да стане в английското издание.

Дори част от събеседниците още не са се запознали с нея и се надявам това да се случи при евентуално представяне на книгата в Лондон. Засега проблемът е, че тя е достъпна само в хартиен вариант и може да се поръча от тук. Надявам се скоро издателство „Парадигма“ да я пусне и в електронен вариант.

Изследванията на движенията на българските граждани са част от проучвания в рамките на Българска академия на науките. Те целят описване и анализ на съвременните тенденции на придвижване на населението, както вътре в България, така и в чужбина, и влиянието, което тези движения оказват върху трудовата заетост, стандарт и качеството на живот, културата, езика, религията, идентичността и т.н. на българите зад граница.

Изследванията покриват почти всички страни, в които живеят сънародници. Тези знания са полезни както за обществото, така и за българските политици. Познаването на българските общности ще подобри и българската политика спрямо тях, въпреки че често учените остават нечути от държавата.

Проблемът с миграцията се свързва и с един доста наболял за страната ни въпрос напоследък. В момента голям екип от изследователи от БАН работят по проект „Мерки за преодоляване на демографската криза в Р България“. Целта му е да предложи конкретни мерки с цел подобряване на тревожната демографска картина в страната. Мерките ще засегнат проблемите на раждаемостта, смъртността, както и ограничаване на миграциите и създаването на добри условия за връщане на българите в страната. Търсим и връзката между миграцията и националната идентичност, върху това, което ни кара да останем българи зад граница.

В рамките на проекта екипът е разработил онлайн въпросник за проучване на нагласите сред българите в чужбина, който е достъпен тук.

Опитали сме да ограничим въпросите, така че попълването им да не отнема повече от 15 минути. Ще се радвам и ако читателите се включат в изследването ни.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.