На театър в Лондон с мартеници

На 1-ви март в Лондон е представлението на пиесата на Георги Марков “Кафе с претенция”. Заради връзката на драматурга с Лондон – Марков живее през 70-те години в британската столица – разказваме за това представление, което ще гледаме, окичени с мартеници.

В представлението, което се играе от скоро с огромен успех в София, участват актьорите Юлиан Вергов, Иван Радоев и Моню Монев, режисьор е Иван Урумов, а музиката е дело на Дони.

Преди Лондон актьорите ще играят “Кафе с претенция” в Барселона. Именно там, докато се разхождаше по улиците на каталунската столица, Юлиан Вергов ни разказа по телефона за представлението.

“Спряхме се на “Кафе с претенция”, защото търсихме непозната българска постановка. В миналото тази пиеса на Георги Марков е играна само един път и след това е била свалена от сцената. 

Повечето българи познават Георги Марков от сериозни публицистични текстове като задочните му репортажи, а тази пиеса е комедия. Тази неочаквана среща с Марков се оказа много привлекателна за публиката. Той се проявява като драматург с страхотно чувство за хумор.

Когато разказвам на приятелите си за постановката, им казвам, че на нея ще се посмеят от сърце. С фин хумор, Георги Марков представя историята на двама петдесетгодишни донжуановци, които се подготвят за вечеря с две студентки. Момичетата не идват, но се появява техен приятел. Оказва се, че мъжете само се правят на донжуановци.

С актьорите сме приятели и истински се забавляваме. Харесва ми нейния леко ретро стил. Има лека социалистическа щриха в костюмите.”

На представлението в Лондон е поканена Анабел Маркова, вдовицата на Георги Марков, и питам Юлиан Вергов за какво би си говорил с нея. Той се замисли и отговори: “Любопитно ми е какво е усещането за спектакъла у познавачите на творчеството на Георги Марков. Дано сме успели да предадем чувството за хумор и отношението към живота на автора.”

Юлиан Вергов не за първи път е в Лондон. Той е бил посланик в Лондон – тези, които са гледали филма “Мисия Лондон”, сниман в британската столица през 2006 г., ще се сетят за какво става въпрос.

Времето и мястото на представлението на "Кафе с претенция" в Лондон:

1 март, неделя от 18.30 ч.
21-25, The Clapham Grand,
St John's Hill, London SW11 1TT

Билети онлайн: https://www.brownpapertickets.com/event/4475654

Текст: Бойко Боев


 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.