Оги Бойчев: Най-известният българин журналист във Великобритания

В рубриката "Българи в Лондон" представяме журналиста Огнян Бойчев. Той е известен сред колегите си и зрителите на ББС като Оги Бойчев. Напуска България през 1986 г. В Лондон успява да осъществи мечтата си да стане международен кореспондент, познат на британските зрители с репортажите си от най-горещите конфликти по света.

Пристигнах в Лондон в началото на януари 1986. В продължение на 25 години работих като журналист в ББС. Издадох една книга с мемоари за работата ми като военен журналист в най-горещите точки на света. В момента подготвям два романа, първият от които се надявам да излезе тази година.

Избягах от България в последните години на комунизма през Египет, като Лондон беше крайната ми цел. Лондон беше студен, високомерен и недостъпен, какъвто си го представях като ученик в софийската английска гимназия.

След пристигането ми в Лондон целта ми беше да вляза в английска среда, където да абсорбирам английската култура и език. По случайност попаднах на работа в магазин за художнически материали - бои, четки и платна - посещаван от най-известните имена на английското изобразително изкуство по това време. Там попивах всяка дума от разговорите на тези невероятни хора.

Мечтата ми беше да работя като журналист. Писах молби до вестници и списания, повечето от които въобще не отговaряха докато един ден ме поканиха на интервю в българската редакция на ББС. Дадоха ми временна работа там. Опцията за връщане в България не съществуваше, така че трябваше да успея тук.

По онова време лондончани не знаеха почти нищо за България. Разговорите се въртяха около евтиното българско вино в супермаркетите и отровния чадър, с който се смята че е бил убит българският дисидент-писател Георги Марков. Инцидентът беше станал 8 години преди моето пристигане, но все още беше притегателна точка за английското въображение. И до ден днешен в английския културен лексикон съществува изразът "български чадър".

Работих пет години в българската редакция на ББС като журналист и водещ. В началото на 1992 издържах един конкурс за работа в редакция новини на Световните Служби на ББС, където първоначално писах новините от цял свят. Войната на Балканите бушуваше и ББС имаше нужда от хора с познания от района. Приеха ме на временна работа като дежурен редактор в Радио 4, новинарското радио на ББС. Това беше първият ми голям пробив. От там отидох в телевизията и започнах да пътувам по света. Работил съм в над 40 страни, а съм посетил повече от 100 държави. През 2003 бях ръководител на екипа на ББС в северен Ирак по време на инвазията. Попаднахме под "приятелски" огън от американски бомбардировач. Преводачът ни загина в ръцете ми. От тогава датира и сътрудничеството ми с Джон Симпсън, един от най-известните военни журналисти в Англия и света. След войната създадохме екип заедно. Аз продуцирах неговите репортажи от всички горещи точки по света, интервюта със световни лидери и документални филми. Мемоарът ми Simpson and I отразява най-забележителните ни приключения.

Живея в квартал Белсайз Парк, който се намира в подножието на Хампстед, северен Лондон. Когато се преместих тук преди 15 години беше все още бохемски квартал, населен с бедни художници и начинаещи писатели. Първият британски лейбъристки премиер, Рамзи Макдоналд, френският композитор Клод Дебюси, Зигмунд Фройд, актьорът Ричард Бъртън, скулпторът Хенри Мор и Агата Кристи са живели тук. В момента Хелена Бонам Картър и Тим Бъртън имат къща тук, както и Джуд Лоу, Крис Мартин, Лиам и Ноел Галахър, Шон Бийн, и "нощният менажер" Том Хиделстън.

Мемоарът на Огнян Бойчев Simpson and I може да бъде поръчан в Амазон, тук.

Снимки: Личен архив на Оги Бойчев

 

На 5 юли, неделя, организираме среща с Оги Бойчев. Подробности в поканата тук.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.