Оги Бойчев: Най-известният българин журналист във Великобритания

В рубриката "Българи в Лондон" представяме журналиста Огнян Бойчев. Той е известен сред колегите си и зрителите на ББС като Оги Бойчев. Напуска България през 1986 г. В Лондон успява да осъществи мечтата си да стане международен кореспондент, познат на британските зрители с репортажите си от най-горещите конфликти по света.

Пристигнах в Лондон в началото на януари 1986. В продължение на 25 години работих като журналист в ББС. Издадох една книга с мемоари за работата ми като военен журналист в най-горещите точки на света. В момента подготвям два романа, първият от които се надявам да излезе тази година.

Избягах от България в последните години на комунизма през Египет, като Лондон беше крайната ми цел. Лондон беше студен, високомерен и недостъпен, какъвто си го представях като ученик в софийската английска гимназия.

След пристигането ми в Лондон целта ми беше да вляза в английска среда, където да абсорбирам английската култура и език. По случайност попаднах на работа в магазин за художнически материали - бои, четки и платна - посещаван от най-известните имена на английското изобразително изкуство по това време. Там попивах всяка дума от разговорите на тези невероятни хора.

Мечтата ми беше да работя като журналист. Писах молби до вестници и списания, повечето от които въобще не отговaряха докато един ден ме поканиха на интервю в българската редакция на ББС. Дадоха ми временна работа там. Опцията за връщане в България не съществуваше, така че трябваше да успея тук.

По онова време лондончани не знаеха почти нищо за България. Разговорите се въртяха около евтиното българско вино в супермаркетите и отровния чадър, с който се смята че е бил убит българският дисидент-писател Георги Марков. Инцидентът беше станал 8 години преди моето пристигане, но все още беше притегателна точка за английското въображение. И до ден днешен в английския културен лексикон съществува изразът "български чадър".

Работих пет години в българската редакция на ББС като журналист и водещ. В началото на 1992 издържах един конкурс за работа в редакция новини на Световните Служби на ББС, където първоначално писах новините от цял свят. Войната на Балканите бушуваше и ББС имаше нужда от хора с познания от района. Приеха ме на временна работа като дежурен редактор в Радио 4, новинарското радио на ББС. Това беше първият ми голям пробив. От там отидох в телевизията и започнах да пътувам по света. Работил съм в над 40 страни, а съм посетил повече от 100 държави. През 2003 бях ръководител на екипа на ББС в северен Ирак по време на инвазията. Попаднахме под "приятелски" огън от американски бомбардировач. Преводачът ни загина в ръцете ми. От тогава датира и сътрудничеството ми с Джон Симпсън, един от най-известните военни журналисти в Англия и света. След войната създадохме екип заедно. Аз продуцирах неговите репортажи от всички горещи точки по света, интервюта със световни лидери и документални филми. Мемоарът ми Simpson and I отразява най-забележителните ни приключения.

Живея в квартал Белсайз Парк, който се намира в подножието на Хампстед, северен Лондон. Когато се преместих тук преди 15 години беше все още бохемски квартал, населен с бедни художници и начинаещи писатели. Първият британски лейбъристки премиер, Рамзи Макдоналд, френският композитор Клод Дебюси, Зигмунд Фройд, актьорът Ричард Бъртън, скулпторът Хенри Мор и Агата Кристи са живели тук. В момента Хелена Бонам Картър и Тим Бъртън имат къща тук, както и Джуд Лоу, Крис Мартин, Лиам и Ноел Галахър, Шон Бийн, и "нощният менажер" Том Хиделстън.

Мемоарът на Огнян Бойчев Simpson and I може да бъде поръчан в Амазон, тук.

Снимки: Личен архив на Оги Бойчев

 

На 5 юли, неделя, организираме среща с Оги Бойчев. Подробности в поканата тук.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.