Отец Добромир Димитров: Ще се опитам да организирам по-добре църковния живот в Кент и Лондон

Днес осъществявам едно мое отдавнашно желание – да представя на читателите на нашия сайт bulgariansinlondon.com православен свещеник във Великобритания. Не си спомням как съм станал приятел във фейсбук с Добромир Димитров, но от постингите му научих, че е добре информиран за православието, както и че живее във Великобритания. Когато се свързах с него по месинждър научих, че е свещеник. Харесах последвалия разговор по телефона и се възползвах да му задам своите въпроси. Впечатлен съм от отговорите на отец Добромир и ги представам сега на вас:

Как избрахте своята професия?

Не мога да възприема свещенството като професия, а по скоро като призвание или служение в полза на хората. От 1997 до 2001 г. започнах да изучавам рисуване в специалност Иконография към богословския факултет на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“ и там за първи път чрез древните християнски изображения се запознах и богословието на Църквата. Пред мен се разкри уникален културен свят въплътил християнската вяра, гръко-римския начин на живот и право, изкуството в най-различните му форми. Започнах да преживявам всичко не като историческо наследство, а като живо предание достигнало до нас през вековете. По време на 5 годишното ми следване в мен се породи някаква жажда в търсене на смисъл, започвах да посещавам богослуженията. След дипломирането си се записах да уча теология. Дипломирах се с отличие. Всички тези неща повлияха върху решението ми да стана свещеник през 2001 г.

Как се озовахте в Англия?

От 2008 г. бях приет като редовен асистент в богословския факултет нa Великотърновския университет. После започнах да работя и над моята докторска дисертация. През 2014 г. спечелих едногодишна стипендия за специализация към богословския факултет към Оксфордския университет, която беше удължена с още една година до 2016 г. Така попаднах в Англия. Докато специализирах в Оксфорд, с мен се свързаха българи-християни от Рочестър, Кент и ме помолиха ако имам възможност да провеждам богослужения, да кръщавам децата им, да освещавам домовете им. Така постепенно се създаде църковна общност, наехме прекрасна църква от 12 век, започнахме редовно богослужение, на което идваха и от други православни националности. Така се получи едно мултикултурно, православно общество. От няколко месеца съм натоварен и с обгрижване на българите в Лондон. За целта два пъти месечно наемаме гръцката църква „Свети Пантелеймон“ в лондонския квартал Хароу.

Има видими разлики между участието в обществения живот на религиозните общности в България и във Великобритания. Например, всяка сутрин по BBC Radio 4 има 3 минутна беседа на представител от различна религия (както и на агностици и атеисти) по актуална тема на деня. В цъквите се организират пикници и концерти за жителите на кварталите. Какво най-много Ви впечатлява от живота на религиозните общности във Великобритания?

Впечатлява ме комуникацията и доброто отношение между религиозните общности. Самият аз активно участвам в едно общество на религиите в Медуей, Кент в което говорим за себе си, за религиозния живот, съвременните проблеми, пред които вярващия човек е изправен. Целта е да се опознаваме, да си помагаме и да търсим общото между нас. Преди две години бях поканен в местната синагога по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27ми март. Там изнесох беседа за спасяване на българските евреи през 1943 г. от българския народ. Тази беседа имаше сериозен отзвук в местните религиозни общества.

Макар Великобритания да става все повече светска държава, по улиците на Лондон могат да се видят проповедници от различни религии, а във всеки квартал има различни религиозни храмове. Какво е мястото на православната религия във Великобритания и в частност на българското православие?

Православието е пуснало дълбоки корени в английското общество. Доказателство за това са многото православни църкви във Великобритания. Първите православни на Острова са бежанци гърци от 15 век емигрирали от Турската империя, след това има нова вълна през 17 век, които строят църква в кв. Сохо. В началото на 18 век идват руснаци изучаващи морски науки, пратени от цар Петър I. През 19 век гръцките общини се увеличават с бежанци от гръцката война за независимост, а през 20 век пристигат членове на руската емиграция прогонена от комунистическата власт след 1917 г. Сърбите установяват своята църковна община през 1942 г., а що се отнася до българското православие, ние сме с действащ свещеник от 1982, а през 1993 г. е осветен и параклиса „Св. Йоан Рилски“ към българското посолство в Лондон. От 2017 г. действа активно и нашата православна българска мисия в Кент , „Св. Константин и Елена“, създадена с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Духовното осъзнаване е свързано често с пътуване - в Библията се разказва за пътуването на Христос до Йерусалим, както и за мисиите на св. апостол Павел до различни места. Как се отразява имиграцията върху духовния живот на българите?

Според мен миграцията кара хората да търсят своята идентичност. Потопени в едно чуждо, мултикултурно общество ние имаме нужда да се заявим кои сме. Заради това мнозина от нас започват да се интересуват от история, от родословието си, от традициите, носиите, бита. Танцуват народни песни, организират български училища. На още по-дълбоко ниво обаче ние откриваме духовната си идентичност, вярата на предците си, която е Православието. Аз мисля, че този процес колкото и да е труден е изключително благодатен.

Какви са плановете Ви свързани с българите във Великобритания?

Ако е воля Божия, ще се опитам да организирам по-добре църковния живот в Кент и Лондон. Ще работя за построяване на българска църква и популяризиране на нашата църковна дейност.

Къде и кога може да посетим Ваша литургия?

Всяка неделя от 11.00 часа ние отслужваме св. Литургия в Church St Archangel Michael and all angels, Cuxton, Kent, МЕ2 1АF и два пъти месечно в църквата St Panteleimon, 660 Kenton Rd, Harrow, HA3 9QN от 10.30 часа. Добре сте ни дошли!

На снимката сградата на църквата St Archangel Michael and all angels в Cuxton, графство Кент. Сайтът на българската църква е http://bulgarianchurch.co.uk/ 

Въпросите зададе Бойко Боев

p.s. Планирам с приятелите от групата за разходки из Лондон да посетим на 1 август, неделя, църковната служба в Cuxton. Това е до красивия Рочестър, значи ще видим и този стар град до Лондон. Очаквам и да се запознаем с местните българи. Те имат голям късмет с отец Добромир Димитров като техен духовен водач.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.