Паола Минекова: Лондон присъства в картините ми

 

Разходки из Лондон представя впечатляващи българи в Лондон. Художничката Паола Минекова разказва за установяването си в Лондон и творческите си проекти.

 

Преди да се установя в Лондон, живях в няколко държави. Първо, четири години в Израел, после завърших академията “Вилем де Кунинг” в Ротердам в Холандия. Там се запознах със съпруга си, Михаел, който е холандец. Искахме да живеем на неутрална територия, така да се каже, и опциите ни бяха Сан Франциско или Лондон. Първоначално живяхме в Сан Франциско, един прекрасен град. В крайна сметка се спряхме на Лондон, който не само е значително по-близо, както до България, така и до Холандия, но е и град, в който аз вече бях влюбена от няколко години.

Една от най-хубавите страни на това да бъдеш художник за мен е, че е много лесно да се преместиш на ново място и да вземеш работата си със себе си.

Реално, ако се местя в друга държава, единственото което  взимам със себе си, са картините. Изкуството е в сърцето, душата и главата, и в този смисъл да се освободиш от миналото е разтоварващо и обикновено отваря нови врати и място за нови артистични експерименти.

Аз нямам нужда от специални условия, за да рисувам... Трябват ми 2 метра пространство на пода, хартия и бои :) Но естествено е по-хубаво, ако има отделно ателие. В началото рисувах във втората спалня в апартамента ни в Хърн Хил, която превърнах в студио.

В даден момент имах възможност да си построя ателие в градината, което ми дава възможност да работя в дома ми, и при все това да имам отделно пространство, където да съм отделена от домашните задължения. Понякога се присъединявам към групи художници или работя по специални проекти, за които трябва да съм на друго място, но иначе рядко рисувам извън ателието.

Веднага след преместването ни в Лондон започнах да рисувам, защото се подготвях за първата си голяма изложба във Варна, която беше част от програмата на Международния балетен конкурс през 2008 година. Специалната Grand Prix награда на конкурса същата година беше статуетка, направена от баща ми Иван Минеков и за мен беше важно да се представя добре.

[caption id="attachment_6560" align="aligncenter" width="779"]
Gaslight London[/caption]

Обичам да рисувам градски пейзажи от местата, където съм живяла и които ме вдъхновяват по една или друга причина. Имам също и цикъл картини на тема балет и цирк. Харесват ми и уличните музиканти. С някои се запознавам, докато ги рисувам.

[caption id="attachment_6559" align="aligncenter" width="1000"]
Breno[/caption]

Другото, което ме вдъхновява са хората, чувствата им и начинът на изразяване на тези чувства и емоции. Работя и дигитално и както повечето художници, имам многостранни интереси.

Страшно обичам да съм близо до вода и в един или друг вид тя фигурира в повечето ми градски пейзажи. Едно от любимите ми места за разходка е край Темза. Обичам музеите, естествено, и редовно посещавам новите големи изложби. В Лондон има много да се види, а градът се променя по-бързо отколкото е възможно да го опознаеш, тъй като е огромен.

По поръчка на Лойдс нарисувах картини на тяхната сграда. Те бяха продадени на търг по време на благотворителен бал, едната се продаде в Лондон, а другата замина за Лос Анджелис. За мен беше интересна, макар и трудна поръчка, в смисъл, че картините са почти идентични, и трябваше да намеря начин всяка от тях да стои добре сама за себе си, но и да изглеждат добре в комбинация. Правих скици на място, прекарах един ден наблюдавайки сградата, района и хората и се спрях на концепция за промяна в цветовете и настроението съответно сутрин и вечер, по пример на картините на Моне.

[caption id="attachment_6561" align="aligncenter" width="780"]
Lloyds Building in the Evening[/caption]

Лондон присъства в картините ми. Миналата година участвах в изложбата dotLondon, организирана със съдействието на Кметството, по повод откриването на новия домейн на града. Това беше публичен арт проект, който комбинира анимирани дигитални творби във формата на кръг (dot). Те бяха представени в галерии в Източен и Южен Лондон, както и в popup галерия в Covent Garden. Кадри от тези анимации впоследствие бяха принтирани в голям формат и инсталирани в Borough Market.

В момента даже разработвам съвсем отделен от рисуването проект за онлайн бизнес нетуъркинг за българи по света - Bulgarian Business Alliance (BBA). Партньор по проекта е Мирослав Богданцалиев, който освен, че е съосновател на BBA, има няколко фирми в Англия и благотворителна организация, която подпомага децата в Петрич. Той има опит в развитието на бизнес, а аз - дълбок интерес към комуникациите и нетуъркинга и мисля, че ще стане много интересен и ползотворен проект за българските общности извън родината.

Творбите на Паола Минекова могат да бъдат разгледани на нейния сайт: https://www.paolaminekov.com

На 8 юли, събота, ви каним на разходка в квартала Холбърн и в Музея на Сър Джон Соун. Заповядайте! Прочетете поканата. * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.