Светослав Моллов: Чувство за дълг към родината

Разходки из Лондон представя български студенти във Великобритания. Роденият в Стара Загора Светослав Моллов ни впечатли с ангажираността си с български каузи в Лондон. Този разговор пък разкрива интелигентността и духовитостта на Светослав, който в момента е студент в Кеймбридж. 

Когато бях малък мечтата ми беше да стана инженер. Обичах да конструирам и обичах да развалям. На 3 или 4 години разглобих всичките колички, с които си играех и после ми беше адски трудно да ги сглобя обратно. Така научих, че по-трудната игра е да сглобиш и завършиш нещо, отколкото да го разглобиш и развалиш.

На около 8 години това прерасна в една жажда да търся инженерни предизвикателства и така започнах да чета за роботика. На тази ранна възраст литературата, свързана с роботика основно ме учеше на странни и интересни факти, като например как една препечена филийка с масло има толкова енергия, колкото е нужна на един човек, ако спи шест часа или същата енергия от тази филийка е еквивалентна на енергията, нужна на една 60-волтова крушка да свети час и половина.

Да уча в чужбина бе мечта на моя баща, който е завършил в Чешката република. Аз израснах с нея. От малък той ме запозна с чешката култура, история, красотата на стара Прага и Пражкия университет. По-късно по време на тинейджърските си години четяхме една английска поредица – “Страховитото в историята” и моята любима книга бе за рицарите. В една гимназиална екскурзия през редица европейски държави реших, че Англия има най-много замъци в Европа и това бе достатъчно за мен, за да реша, че аз ще уча там.

От 15-годишен се занимавам със следене на финансови пазари и знаех, че един ден ще продължа да уча това в университета. Избрах университета в Портсмут, защото в специалността се преподаваха четирите предмета, които бяха от значение за мен. Смятам, че решителността и знанието какво точно желая да уча там бяха от най-голямо значение, за да ме приемат. В същото време бях добър ученик в гимназията, ходех на различни извънкласни семинари, олимпиади и международни проекти или все неща, които се оказаха важни за кандидатстването ми в Англия.

В момента на завършването на гимназията вече знаех, че магистратурата ми ще бъде в Западна Европа. Избрах Кеймбридж по известна случайност. Имах интерес към определени теми от стратегически мениджмънт и професорът, който ми направи най-силно впечатление с работата си, се оказа там. Според мен точно това, че имах особен интерес и предварителни знания по темите, които предстоеше да изучавам, изигра важна роля за това да бъда приет.

В Кеймбридж следвам в колежа Гонвил и Кийс (Gonville and Caius). Това е вторият колеж с най-много нобелови лауреати, 14 на брой. Но вероятно най-известният възпитаник остава Проф. Стивън Хоукинг, който ни посещава от време на време на традиционните вечери в колежа.

България и хората, които живеят у дома, са в сърцето ми. Благодарение на моето семейство и учители израснах с гордостта и дълга към моята родина. Всичко българско ме трогва. Например, миналата година най-силни топли чувства предизвика концертът, организиран от Министерство на културата и посолството по случай 24 май. Там бяха Лондонски български хор, български джаз бенд, Теодосий Спасов и Мистерията на българските гласове. Благодарение на родната музика и на вдъхновената публика, се почувствах наследник на народ с богата култура.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.