Тайните на Лондон в нов видеоканал на Виолина Тошева

Срещаме ви с Виолина Тошева, защото вярваме, че за вас, като читатели на нашия сайт посветен на Лондон и британската култура, ще са интересни нейните видео истроии за тайните на британската столица.

За Англия си мечтаех от дете, докато странствах заедно с Алиса в Страната на чудесата. Като тийнейджър поглъщах книгите на Джеръм Джеръм и Пи Джи Уудхаус, защото бях влюбена в английското чувство за хумор. Като добавим и влечението ми по музиката на Ани Ленъкс, Джордж Майкъл, Стинг и QUEEN, се оказва, че интуитивно винаги съм харесвала всичко ‘Made in England’. 

За първи път попаднах в Лондон през далечната 1995- а, на път за Единбургския театрален фестивал. Тогава видях само живописния Сейнт Джеймс Парк, но беше достатъчно, за да поискам отново да се върна. Дойдох пак през 2009, с идея за авторски материал, посветен на уличните артисти в Лондон. Това, което винаги ме е вълнувало, са хората. Лондон е притегателна точка за много будни умове и таланти и това го прави истински вълнуващо място. Като журналист на свободна практика в България имах възможност да избирам темите, за които пиша. През 2011 в Лондон направих репортаж за първото българско участие във фестивала Hampton Court Palace Flower Show.

Обичам да разказвам вълнуващи истории и заедно с любовта ми към писането, съм изкушена от изкуството на видео разказа. Затова през лятото на 2020 г. създадох youtube канала ‘The Secrets of London’ (Тайните на Лондон). Темите на видео историите са плод на моментно вдъхновение.

Пилотното видео представя портиера на хотел Athenaeum в Мейфеър Джим Бърнс. Със своя фрак, цилиндър и изискани маниери, той сякаш е герой от роман от отминала епоха. В момента, в който го видях, ми се прииска да си поговоря с него. Във видеото Джим разкрива интересни подробности за най-ярките лондонски забележителности.

 

 

Второто видео Festival Times представя фестивала Greenwich Docklands 2020, истинско удоволствие за сетивата в тези необичайни времена на рестрикции и социална дистанция.

 

Тези дебютни видеа бяха създадени благодарение на импровизиран екип. В София, точно преди едно от пътуванията ми до Лондон през 2015-а, приятели ме запознаха с Мирослав Стамболски, тогава студент по визуална антропология в лондонския университет Голдсмитс. Бях поканена на домашна прожекция на курсовата му работа Newborn. Филмчето ме впечатли, както и Миро. След дипломирането си той работи като freelance с различни НПО-та в Лондон и е автор на множество късометражни филми. Миро се съгласи да влезе в ролята на оператор и ментор и организирахме снимачен ден. Калин Георгиев, с когото ме запознаха моите български приятели в Лондон, направи монтажа на двете филмчета.

Мечтая да създадам и видеоканал с интересни истории на българите в Лондон. Ще разкажа допълнително за този проект, в който, освен избрани от мен ще могат да се включат и други участници, които проявяват желание.

 

Снимка: Владимир Спасов* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.