Чудната история на Десислава Димитрова и нейните ученици от еднo лондонско училище

Dessy Dimitrova
Разходки из Лондон представя Десислава Димитрова, българска учителка в Лондон. В началото на месец май Десислава Димитрова организира честване на празника на светите братя Кирил и Методий в английското училището, в което преподава. Резултатът: за българската култура научават всички в училището, а българските ученици в него се чувстват горди от възторга и похвалите на своите съученици и учители. 

Това е третото лондонско училище, в което работя като учителка. За разлика от другите, то е католическо. Има разлика в начина на финансиране на училището и в извънредно строгите правила за училищен ред. Има специален учител, който следи дали училищната политика се спазва от всички учители. Тоест, дали всички учители са единни по отношение на наказанията и похвалите, дали изискват от децата едни и същи неща (в случая правилата на нашето училище). Учебният час започва с молитва. Училището има своя молитва. Всички училищни празници са свързани с християнските. За Коледа и Великден се организират тържествени меси. Училището има параклис.

Въпреки че училището е католическо, имаме ученици, които са мюсюлмани. Освен това, като повечето лондонски училища децата в нашето училище са от различни етноси и култури. Много деца са българчета. Повече от тях са от ромски или турски произход.

Преди година ми хрумна идеята да организираме тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Исках да разкажем за нашата азбука и за уникалния празник на просветата, който имаме. От началото на учебната година започнах разговори с главната учителка на Департамента по религия. От България бях донесла икона на Св. Св. Кирил и Методий, която подарих на училищния параклис и й разказах накратко за тях. Тя прие идеята и каза, че ще го направим пред целято училище.

Програмата, която подготвихме с българските ученици, включваше 10-минутна презентация, в която на английски разказваме за това кои са Кирил и Методий и защо са създали азбука. Разказваме за ролята на Първото българско царство и за просветните центрове, където се е извършила огромна образователна и преводаческа дейност. Споменаваме Св. Климент Охридски и за това, че той е дал името кирилица. Акцентираме върху силата на знанието и грамотността. Казваме какъв празник е 24 май в България. Накрая изпяваме два куплета от химна на Св. Св. Кирил и Методи и казваме училищната молитва на български език. (По време на тържествените училищни меси има подобен момент, деца четат текстове от Евангелието на различни езици. Ние го направихме в знак на уважение към училището и учителите, а и за да могат другите да чуят как звучи българският език.).

Участваха само децата, които пожелаха, бяха 12. Те проявиха особена всеотдайност, защото се събирахме рано сутрин, преди часовете. Също така проявиха и смелост да говорят пред голяма публика на език, който още изучават и не владеят добре.

В понеделник пък имаше тематична българска кухня в стола, с мусака и баници. Това беше предложено от ръководителката на Департамента по религия (защото има такава практика и за други култури). Но изпълнението беше осъществено с помощта на една българка, която работи в стола.

Децата от училището слушаха с любопитство. Лондонските деца, както аз за себе си съм ги нарекла, са наистина преситени от разнообразна информация и е много трудно да задържиш вниманието им. Не можеш да предположиш какво им харесва и какво ги вълнува. Но пък са искрени, когато казват "харесва ми". Някои от децата споделиха "харесва ми" с българските деца, също и на мен, докато се разминавахме по коридора дни след представянето.

Учителите харесаха искрено посланията на презентацията, особено тези за уважение към знанието, училището, ученето и учителите. Един колега каза, че това е най-хубавата тема за събрание тази година. Колегите похвалиха българските деца, спираха ги, казваха им "браво". Една класна ръководителка дори награди за участието три от децата, които са в нейния клас.

 

13271705_1003258666456344_939730938_o   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.