Български гласове огласят Нотинг Хил

Rossi and Ivelina

Разходки из Лондон представя българи, чиито проекти в Лондон, са насочени към лондончани. Впечатлени сме от таланта и самочувствието на тези хора, защото общуват със света. Макар постиженията им да са тяхна лична заслуга, ние се надяваме, че благодарение на тях, лондончани ще научават за българите в британската столица и Великобритания. При това, по интелигентен и модерен начин.

Представяме ви сестрите Ивелина и Росица Душеви, създателки на Notting Hill Orchestra for Film Music. Това е първият оркестър в Лондон (2-рият в Англия), изпълняващ само филмова музика и популярни песни.

Който не знае – Notting Hill, на който е кръстен оркестърът и където обичайно той може да бъде чут, е един от най-желаните квартали в Лондон – красив и интелигентен, в него живеят много известни британци, като певците Бьорк и Роби Уилямс, Елтън Джон и готвачът Джейми Оливър. Разбира се, този квартал е известен в цял свят и благодарение на едноименния романтичен филм с Джулия Робъртс и Хю Гранд. Гледайки поклонниците от цял свят, които всеки ден се снимат пред синята врата на къщата, в която живееше героят на Хю Гранд на Westbourne Park Road номер 280, можем да кажем, че Нотинг Хил е завинаги свързан с киното. Оркестърът на двете български сестри пък дава филмовия глас на този очарователен лондонски квартал.

След завършване на музикалното си образование в България - първоначално в Бургаското музикално училище, а след това в София - и Франция, с дипломи -  магистър солови изпълнения и камерна музика - класическо пиано и виолончело, Ивелина и Росица Душеви се установяват в Лондон. Тук възниква идеята им да основат оркестър за филмова музика.

“Идеята за оркестъра ни хрумна внезапно”, обяснява Росица, “беше летен английски ден и със сестра ми (Ивелина) решихме да излезем в парка на разходка. Както винаги говорихме за музика и изведнъж ни хрумна да организираме филмов оркестър. Избрахме името Нотинг Хил, тъй като районът (и филмът) ни харесват много. A филмова музика, защото знаем, че публиката като цяло предпочита популярни произведения - такива, които могат да разпознаят лесно. Направихме брошури, сложихме обяви в интернет и от този момент започнахме да получаваме много имейли и обаждания, за желаещи да участват в нашия проект.”

Репертоарът на Notting Hill Orchestra for Film Music включва главно популярна филмова музика, но понякога и „сериозни“ класически произведения.

Интересно е, че няколко българи пеят/свирят в този оркестър/хор. “Някои от българите са добри наши приятели - музиканти в Лондон, които искат да свирят и да участват в нашата инициатива”, обяснява Росица. “Чрез тях се запознахме и с друга част от българите, които също изявиха интерес и така се сформира “българската компания” в нашия оркестър.”

Набира ли оркестърът и хора към него нови членове? Оказва се, че да.

Оркестърът е сформиран от професионални и непрофесионални музиканти. За желаещите, непрофесионалните музиканти, има формален изпит - изпълняват произведение/песен с продължителност 3 минути. След като преминат изпита, са поканени на нашите репетиции. Репетициите са всеки петък от 7.30 часа вечерта в Нотинг Хил.

General2

Двете сестри са заети с репетициите и организацията на концертите. “Работим безспирно. Но това, което ни прави неуморни са хората около нас в оркестъра -  отлични музиканти и хора, на които можем да разчитаме за всичко по отношение на оркестъра”, споделя Росица.

Росица и Ивелина Душеви са участвали в множество концерти и конкурси из Европа и са изключително благодарни на техните музикални педагози в България за това, че са им помогнали да изградят стабилна музикална основа. Те смятат, че без българските си учители не биха били това, което са в момента.

Росица и Ивелина Душеви и всички членове на техния оркестър и хор ви канят на концерт на 21 април в St James Paddington, Sussex Gardens, W2 3UD.

Вижте видеото: За повече информация посетете нашите медийни канали: website: nottinghillorchestra.wix.com/nhoc facebook: Notting Hill Orchestra for Film Music Twitter Orchestra for Films Instagram nottinghillorchestrafilm


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.