Елина и лондонският кмет Садик Кан

Ще ви разкажем за Елина Стоянова и нейната книжарница в лондонския квартал Уолтъмстоу, която беше включена във видео на лондонския кмет Садик Кан.

През юли 2016 г. лондонският кмет Садик Кан започна кампания “Лондон е отворен”, която цели да представи Лондон като отворен за бизнес град. Кан е горд с това, че в Лондон живеят 1 милион граждани на ЕС и подкрепя втори референдум за Брекзит.

През октомври 2018 г. неговата кампания “Лондон е отворен” направи видео, показващо европейски предприемачи в Лондон и техните бизнеси, включително български. Посланието е, че въпреки Брекзит Лондон продължава да бъде най-доброто място в света за живеене, работа и посещение.

Гледайте сега видеото. След това прочетете за българския участник в него - Елина Стоянова и българската книжарница "Имало едно време".

В рубриката "Български предприемачи в Лондон" на нашия сайт "Българи в Лондон" ви представяме Елина Стоянова, собственик на българската книжарница в лондонския квартал Уолтъмстоу. Елина, която ние харесваме много, е българският участник във видеото на лондонския кмет Садиг Кан, в което са показани европейци в Лондон и техните магазини. 

Аз съм мечтател, идеалист. Радват ме неща като прегръдки, усмивки, жестове, топлещи разговори с хора, които дори и да срещаш за първи път в живота, ти носят пълноценност и усещаш със сърцето си. 

Обичам планината и свързаността на човека с природата.

Вярвам, че хората сме тук за да си помагаме и създаваме добро.

Книжарницата е моята материализирана мечта. Тя е и дом на всички българи, които изпитват наслада и жажда за разговори от типа на: последна прочетена книга, смисъла на живота, любима музика. Хора, които не се страхуват да споделят, да търсят себе си и духовни ценности.

Книжарницата за мен е необходимост от общочовешка потребност за общуване, душевен мир, духовна свързаност.

Книжарницата е наша малка, българска общност, в която всички сме равни и изпитваме обща любов към литературата.

Три причини да посетите книжарницата?

  • Ако ви се четат книги на български език, можете да закупите или поръчате от тук. Или ако нямате място вкъщи, можете да станете член на библиотеката, вече с над 1 000 заглавия.
  • Ако ви се пие хубаво кафе и водят сладкодумни разговори на български език.
  • Ако имате интересно занимание или хоби, което искате да споделите, можете да наемете помещението и да го представите тук. Книжарницата е на всички нас. 

Често обичам да казвам, че искам посетителите да се чувстват като в хижа, топло посрещнати от хижаря, дори нямам против да си измият чашката след изпития чай или да танцуват посред бял ден сред книгите (случвало се е :)).

Щом видях видеото на кампанията “Лондон е отворен” мигновено се усмихнах, изпитах възторг, благодарност, приемственост и свързаност с всички собственици на малки бизнеси, пръснати из цял Лондон, застанали с изправена стойка зад реализираните си мечти на своите магазинчета.

Осъзнах, че не съм сама, че има много европейци отварящи всеки ден своите кътчетата, създадени с любов и вяра. В моменти на умора и падане духом от справяне на ежедневни проблеми, като плащане на непосилните сметки, съм се чувствала като единствения човек на света.  Истината е, че малкия бизнес среща много трудности в Лондон, а предполагам и навсякъде. Случвало се е парите да не ми достигнат да си платя наема и да прибягвам до лични средства.

Нерядко клиенти ми задават въпроси като: Защо го правиш? Какъв е смисълът? Как може да си в книжарницата всеки ден? Стигат ли ти парите? 

Разбира се парите не идват лесно, когато продаваш книги на своя език в чужда страна J. Но въпреки това винаги, ама винаги съм се чудила не виждат ли, това което виждам аз? Удовлетвореност, пълнота, смисъл да живееш в мечтата си именно сега, докато си млад, докато има огън в теб, признателност на хората, когато даваш (дори когато ти самият трудно се справяш).

Книжарницата е най-хубавото нещо, което съм направила досега в живота си. Но не е нещо, в което намирам материална изгода.

Понякога си припомням краят на „На изток от рая“, когато бащата казва на сина си, на китайски език:

 -Тимшел (Ти можеш)

Ще организираме събития в книжарница “Имало едно време” на Елина. Нейният сайт е https://www.bgknigi.co.uk.

Може да подкрепите кампанията като споделите видеото с Елина и хаштаг #LondonIsOpen и @MayorofLondon 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.