Иво Върбанов за българската музика и вино в Лондон

През 2016 г. нашият приятел, лондонският пианист Иво Върбанов, ни разказа за запис, който организира с Royal Scottish National Orchestra. Искахме повече хора да научат за неговия творчески проект, защото записът беше на произведение на българския композитор Димитър Ненов.

Иво набираше средства за този проект чрез краудфъндинг или с други думи чрез апел за финансова подкрепа към всички, които намират проекта за интересен или желаят да спомогнат за познаването в чужбина на музиката от български композитори.

През 2017 г. получихме от Иво диск със запис на произведенията на Димитър Ненов в изпълнение на Кралския шотландски национален оркестър. Иво беше успял да събере необходимите средства, да организира участието на целия оркестър и да изпълни соловите творби на пиано.

Благодарение на Иво и съпругата му Фиамeта Тарли бяхме с приятели от социалната ни българска група в две исторически места в Лондон – църквата St John’s Smith Square и Conway Hall – на концерти. Представете си зала в центъра на Лондон, в която от 100 години се свири музика, да чуете Панчо Владигеров. Докато слушате, усещате как духът на българския композитор се издига в небето над града, а заедно с него виждате големия Лондон отвисоко. Сякаш за момент сте станали големи колкото Лондон. И летите заедно с Владигеров над града.

С наближаване края на 2017 г. говорим с Иво Върбанов за музика и вино. Последното - поради факта, че Иво е известен винопроизводител, чието вино се продава и в Лондон.

“Мисля, че проектът “Димитър Ненов” за независимата звукозаписна компания Hyperion беше доста успешен и приет много добре от музикалната критика”, казва Иво. До този момент има двадесетина положителни реценизии за музиката на Ненов и изпълнението на Royal Scottish National Orchestra под диригентството на Емил Табаков. Освен това звукозаписната къща Hyperion ми предложи друг запис, с оркестър на BBC.

Бих посъветвал всички български музиканти, които имат желание да свирят българска музика, да не се страхуват.

През 2018 година ми предстои да организирам заедно със съпругата ми Фиама (на снимката по-долу) камерни концерти в музея на рицарите хоспиталиери от ордена на Свети Йоан в лондонския квартал Клъркенуел,  Priory of the Museum of the Order of St. John.

Ще има и българско участие, поканили сме великолепните български пианисти Людмил Ангелов и Боян Воденичаров, също така култовата джаз формация Акустична Версия.”

Тъй като познаваме виното на Иво Върбанов от специализираните магазини за вино в Лондон и дегустациите, които той организира в дома си, го питаме за виното през 2017 г.:

“2017 година беше добра година за винопроизводството в България. При нас нещата бяха добри и смятам, че сме на нивото на 2013 г. с много качествено грозде. През последните 12 месеца се забелязва един по-сериозен и смел опит за износ от страна на малките винопроизводители. Относно английския пазар вече доста български винарни се предлагат, най-вече в Лондон.

Третото издание на професионалната дегустацията, която БАНЛВ (Българска асоциация на независимите лозаровинари) организира в Лондон през март 2017 г. бе сравнително успешна и се надявам през 2018 г. да направим още по-интересно четвърто издание.

Българските вина се предлагат на 50-на от най-престижните винени дестинации в Лондон (винени барове, независими магазини и ресторанти с много добри винени листи).

Както винаги преди Коледа организирам няколко малки “pop-up” дегустации и третата от тези дегустации ще е на 2 декември 2017 г. от 17 часа. Заповядайте! Ето поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.