Петко Петков: Животът е твърде кратък, за да пием лошо вино

Гост на нашата поредица Предприемчивите българи в Лондон  на Разходки из Лондон е Петър (Петко) Петков. Петко е идвал да събития на нашата лондонска група и ние следим неговите усилия за популяризиране на българското вино в Англия. Той живее в Лондон от 1991 г., затова в този разговор освен за вино, става дума и за Лондон от преди 30-на години:

Попаднах в Лондон през 1991 г., тъй като големият ми ентусиазъм за политически промени в България беше попарен след победата на БСП на първите “свободни” избори в страната. Реших да напусна преди да са затворили отново възможностите за пътуване.

През 90-те години Лондон беше друг град. В Сити-то имаше само няколко високи сгради, а Canary Warf тепърва започваше да се строи. Нямаше Jubilee line, и гара Stratford беше само проект. Източен Лондон беше западнал.

Най-голямата опасност в онези години беше от борците за свобода/терористите (зависи от гледището) на Ирландската републиканска армия. Имаше много невинни жертви на атентати в Лондон и околностите.

От средата на 90-те години започна бум в пазара на недвижимост в Лондон, тъй като наемателите от общински жилища получиха право да ги изкупят. През следващите 10 години - когато Тони Блеър от лейбъристите бе на власт - до 2008 г., бяха години на просперитет.

В Лондон работих в международно издателство, занимаващо се с проучвания, информация и конференции в големите финансови центрове по управление на финансови рискове, структурирани финансови продукти, финансови рискове в енергетика и суровини.

С вино в Англия се занимавам от година и половина. Преди да реша дали да съм търговец направих проучване защо българските вина не са на английския пазар. Заключението беше много неприятно – пазарът е бил загубен преди 10-12 г заради отделни случаи на производители, които пращат негодни за консумация вина.

Тук трябва да се спомене, че в някои по-големи супермаркети има наши вина, но те са от ниска категория, бутилирани според предложената цена, специално за супермаркета.

Избрах да се фокусирам върху вина от по-висок клас за ценители. Усилията ми бяха първоналачно насочени към позициониране на вината. С тази цел през април 2017 г. ангажирахме трима Master of Wine експерти (най-високата квалификация на винени експерти) да оценят безпристрастно вина, произведени в България. По този начин започнахме да изграждаме портфолио вина и да търсим възможност за търговия с тях в Англия.

Следващата стъпка е откриване на интернет магазин за висококачествени вина, отличени от експертите и на приемливи цени за крайния потребител. Животът е твърде кратък и не трябва да пием лошо вино, нали?

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.