Пробвали ли сте английска бира от български рози?

bg beer

Кой е Ивайло Пенев? Ивайло е старозагорец, който живее в Лондон от 12 години. Тук завърших висшето си образование. Имам опит с внос на био розова вода и козметичните продукти на Алтея Органикс в Обединеното Кралство. Как се роди идеята за бира от рози? Бирата си е от ечемик, вода, хмел, мая, а розовата вода е добавена в минимални количества и е вторичен вкус, който подчертава или подкрепя главния. Комбинацията от дълги години кулинарни експерименти с розова вода и нарастващия интерес към крафт бирите може би са причините за възникване на проекта.

Какво е крафт бира?

Крафт бирата е световна тенденция от няколко години насам. Най-общо това е бира, която се произвежда и маркетира според вкусовите си характеристики, за разлика от конвенционалните бири, които се маркетират чрез реклама, спонсорство или регион. Поради това крафт бира излиза по-често от микропивоварни.

bg beer

Какви бяха предизвикателствата в осъществяването на проекта за производство на бира с розова вода? Предизвикателствата са винаги само от два вида: финансови и въпрос на капацитет на микропивоварната. И времето, разбира се, никога не стига, но това е по-скоро взаимосвързано с по-горните две.

Какво Ви радва най-много в бизнеса? Най-голямото удоволствие е да си свидетел на удовлетворението на клиента. Това се случва доста често, тъй като продаваме доста от продукцията си от първо лице, което е характерно за биоиндустрията.

Без какво нямаше да се осъществи Вашият проект за бира от рози? Ами, целият проект е успешен на този етап, заради приятелските отношения, които са в основата на пивоварната, много подкрепа от нашите приятели от Алтея Органикс и не на последно място семейството и личните ни приятели, разбира се.

Къде може да си купим Вашата бира? Продаваме нашите бири в няколко магазина и бара в Лондон, два магазина и New Moon Cafe - Restaurant в Bristol, петък вечер на Startisans Brewers Market в Covent Garden и всяка събота на Partridges Market пред Saatchi Gallery в Chelsea. Също така продаваме и на други събития, като фестивали и т.н.

С какво мезе/ядене се пие тази бирата от рози? Фактът, че нашите бири са доста сложни като вкусове ги прави идеален акомпанимент към различни ястия и това отключва вкусови характеристики в тях, които иначе остават незабелязани. Най-общо казано черната [с шоколад] подхожда на всякакви пушени неща, червени меса и т.н.; бялата [пшенична] е идеален съпровод на азиатска кухня, риба и др.; розовата [с хибискус] е досущ като вино розе и в зависимост от температурата на сервиране може да бъде съчетавана с почти всичко с еднакъв успех. Също така и трите могат доста добре да се комбинират със сладки неща и торти, което е доста стандартно тук, в Обединеното Кралство.

 

Интервю на Разходки из Лондон с Ивайло Пенев, основател и собственик на компанията Rose Brew за производство на био веган крафт бири с био българска розова вода.

Website: www.rosebrew.com

FB: https://www.facebook.com/RoseBrewBeers

Twitter @RoseBrewBeers* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.