Пробвали ли сте английска бира от български рози?

bg beer

Кой е Ивайло Пенев? Ивайло е старозагорец, който живее в Лондон от 12 години. Тук завърших висшето си образование. Имам опит с внос на био розова вода и козметичните продукти на Алтея Органикс в Обединеното Кралство. Как се роди идеята за бира от рози? Бирата си е от ечемик, вода, хмел, мая, а розовата вода е добавена в минимални количества и е вторичен вкус, който подчертава или подкрепя главния. Комбинацията от дълги години кулинарни експерименти с розова вода и нарастващия интерес към крафт бирите може би са причините за възникване на проекта.

Какво е крафт бира?

Крафт бирата е световна тенденция от няколко години насам. Най-общо това е бира, която се произвежда и маркетира според вкусовите си характеристики, за разлика от конвенционалните бири, които се маркетират чрез реклама, спонсорство или регион. Поради това крафт бира излиза по-често от микропивоварни.

bg beer

Какви бяха предизвикателствата в осъществяването на проекта за производство на бира с розова вода? Предизвикателствата са винаги само от два вида: финансови и въпрос на капацитет на микропивоварната. И времето, разбира се, никога не стига, но това е по-скоро взаимосвързано с по-горните две.

Какво Ви радва най-много в бизнеса? Най-голямото удоволствие е да си свидетел на удовлетворението на клиента. Това се случва доста често, тъй като продаваме доста от продукцията си от първо лице, което е характерно за биоиндустрията.

Без какво нямаше да се осъществи Вашият проект за бира от рози? Ами, целият проект е успешен на този етап, заради приятелските отношения, които са в основата на пивоварната, много подкрепа от нашите приятели от Алтея Органикс и не на последно място семейството и личните ни приятели, разбира се.

Къде може да си купим Вашата бира? Продаваме нашите бири в няколко магазина и бара в Лондон, два магазина и New Moon Cafe - Restaurant в Bristol, петък вечер на Startisans Brewers Market в Covent Garden и всяка събота на Partridges Market пред Saatchi Gallery в Chelsea. Също така продаваме и на други събития, като фестивали и т.н.

С какво мезе/ядене се пие тази бирата от рози? Фактът, че нашите бири са доста сложни като вкусове ги прави идеален акомпанимент към различни ястия и това отключва вкусови характеристики в тях, които иначе остават незабелязани. Най-общо казано черната [с шоколад] подхожда на всякакви пушени неща, червени меса и т.н.; бялата [пшенична] е идеален съпровод на азиатска кухня, риба и др.; розовата [с хибискус] е досущ като вино розе и в зависимост от температурата на сервиране може да бъде съчетавана с почти всичко с еднакъв успех. Също така и трите могат доста добре да се комбинират със сладки неща и торти, което е доста стандартно тук, в Обединеното Кралство.

 

Интервю на Разходки из Лондон с Ивайло Пенев, основател и собственик на компанията Rose Brew за производство на био веган крафт бири с био българска розова вода.

Website: www.rosebrew.com

FB: https://www.facebook.com/RoseBrewBeers

Twitter @RoseBrewBeers   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.