Разговор с Васил Асенов, трудово аташе в Лондон

През лятото нашата лондонска група – известна като групата за разходки из Лондон - имаше пикник в Хайд Парк със спортната журналистка Вера Маринова. Много хора искаха да видят Вера Маринова, която понастоящем живее в Англия, и затова решихме, че многолюдният пикник би бил добра възможност за Васил Асенов, трудово аташе в посолството в Лондон (на снимката), да разкаже на всички за процедурата за уседнал престой във връзка с Брекзит. Вера Маринова спечели сърцата ни, а Васил Асенов – симпатиите ни. Той беше отлично подготвен, внимателен и с желание да е полезен.

Преди дни Васил Асенов помоли да споделим на нашия сайт bulgariansinlondon.com информация за кариерен форум в Лондон, организиран от българското Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Нашият сайт не рекламира подобри прояви, но заради чудесните впечатления, които Васил Асенов остави сред членовете на нашата лондонска група през лятото, му предоставихме възможност да покани читателите лично, като се възползвахме да помолим да разкаже за своята дейност като трудово аташе. Той ни разказа полезни неща за българите в Лондон.

 

 

Аз съм третото трудово аташе в посолството н Лондон от създаването на тази длъжност. Позицията е открита след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. с цел информиране на българските граждани относно техните права като граждани на ЕС в Обединеното кралство. Моят четиригодишен мандат започна през 2016 г., буквално 3 дни след провеждането на британския референдум за излизане от ЕС. Изведнъж пред мен предстоеше една огромна допълнителна задача – да информирам българските граждани относно техните права след Брекзит.

Случаите, в които участвам като трудово аташе са разнообразни - помагам на измамени български работници, занимавам се със случаи на деца - български граждани, обект на мерки за закрила от британската социална система, консултирам български граждани относно достъпа им до социално и здравно осигуряване.

Харесвам работа си, защото мога да видя резултати от усилията си. Най-хубавите моменти са, когато успея да помогна. Мисля, че помогнах на доста хора по време на мисията си в Лондон, която е вече към своя край. Разбира се, винаги може повече и аз се стремя към това всеки ден в моята работа.

Най-голямото ми предизвикателство е свързано с нереалните очаквания за възможностите ми като трудово аташе. Например, много често хората очакват да  проверя техния работодател или да му наредя да изплати дължими заплати. В повечето случаи въпросите са от компетенциите на британските органи и ние единствено можем да съдействаме за препращане на съответния сигнал.

Миналата година беше посветена и на информационната кампания за правата след Бекзит. От ноември 2018 г. до момента, заедно с Консулската служба към Посолството организирахме 42 информационни дни за български граждани на територията на цяла Великобритания. Надявам се нашите инфо-дни да са били поне малка част от причината над 140 хиляди българи вече да са кандидатствали по Схемата на уседналост. За останалите, които още не са го сторили – не се бавете. Срокът е до 30.06.2021 г., но моят съвет е да не чакате последния възможен момент.

В Лоднон обичам да ходя да гледам любимия ми футболен клуб Арсенал, въпреки че в момента състоянието на клуба не е каквото беше в миналото. Обичам също така да гледам мюзикъли; може би вече съм изгледал около 80% от постановките в Лондон. Обичам също да се разхождам с лодка по Темза до любимото ми място – Гринуич. Там се намира и любимият ми изглед към града. Любимото ми преживяване в Лондон бе да гледам на живо как Григор Димитров спечели заключителния Мастърс турнир, нещо което ще остане спомен за цял живот.

Искам да ви поканя на годишния кариерен форум в Лондон. Събитието се организира съвместно от българското Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта и ще се проведе на 7 март 2020 г. в салоните на българското посолство в Лондон.

Щандовете на компаниите-изложители ще бъдат отворени за посещение във времевия интервал между 10.00 ч. и 16.00 ч., като официалното откриване на събитието ще започне в 10.30 ч. В церемонията по откриване участие ще вземе г-н Лазар Лазаров, зам. министър на труда и социалната политика, който ще представи възможностите за реализация на студентите в България, както и ще представи актуална информация за българския пазар на труда и текущата икономическа ситуация в страната. Подобна среща ще има и в Глазгоу в края на март.

 

Контакти за връзка с Васил Асенов

Ръководител на Служба по трудови и социални въпроси

Тел. 0207 584 1960

E-mail: v.asenov@bulgarianembassy.org.uk

 

За регистрация за участие в предстоящия кариерен форум, натиснете тук

Снимка от пикника на нашата лондонска група с Вера Маринова и Васил Асенов в Хайд Парк през лятото на 2019 г.

Текстът подготви Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.