Силвия Петрова: Животът като добра приказка

Всяка сутрин отиваме на работа, бъхтим се през деня (понякога над едни и същи неща), после пак във вкъщи. Струва ни се, че животът ни тече в този ритъм от векове. Еднообразието е мъчение като тежка раница на гърба.

Ако това чувство ви е познато, сигурно ще споделите нашето удивление от хората с талант, търпение и вдъхновение, които създават красиви неща в свободното си време. Представяме ви Силвия Петрова, която живее в Лондон. Силвия, която познаваме от нашите разходки из Лондон, е точно такъв човек. Макар рисуването върху бисквити да е хоби за Силвия, в края на миналата година тя получи голяма лондонска награда за сладкарство.

"За мен е много важно да се забавлявам и правя това като творя. Завърших графика във Великотърнивския университет със специализация илюстрация и в България работих като учителка. В Лондон гледам деца в едно семейство.

Предпочитам да рисувам, когато всички вкъщи спят. В тишината на нощта, се изключвам за останалия свят. Винаги слушам музика, защото тя ми помага да съм в добро настроение. Без добро настроение не мога да творя!

Идеята да русувам върху бисквити за ядене, дойде като на шега. Участвах на уърк шоп за започване на нов бизнес. От участниците се искаше да помислят какво правят със страст. Показах им снимки на бисквити, които бях нарисувала, за да зарадвам свои приятели. Харесах въодушевлението, което предизвиках на уърк шопа. Това ме амбицира да продължа да рисувам върху бисквити. Семейството, в което живея и работя в Лондон и приятелката ми Мони (Симона Николова), също ме насърчиха.

Първата поръчка за украсени от мен бисквити беше за откриването на детска градина в Нотинг Хил – един от най-любимите ми квартали в Лондон. За моя приятна изненада поръчките се увеличаваха. Бисквитите, които правя са уникати и посветени на контретния повод и хора, за които ги правя. Мисля, че за това се харесват. Все пак всеки иска да получи уникален подарък, сциално за него.

През октомври 2017 участвах в конкурса на изложението за сладкарство The Cake and Bake Show в панаирния център ExCel London. Понеже конкурсът е за торти и мъфини, участвах на него с 12 мъфина, върху които бях нарисувала герои от английска детска книжка. Избрах книжката, тъй като темата на тазгодишния конкурс беше The Best of British.

Докато стоях до моята творба на изложение, наблюдавах реакциите на хората. Общо 100 000 души бяха гостите. Любимият ми момент беше, когато в края на изложението обявиха първото място и на един огромен екран показаха снимка на мъфините ми.

Цялата огромна и препълнена зала стана на крака и започна да аплодира... Всъщност помня само това... Оттам нататък беше като сън – при мен започнаха да идват тълпи от хора да ме поздравяват, всеки искаше да се снима с мен и бисквитите... Просто уникална емоция!"

Можете да разгледате бисквитите на Силвия в в Инстаграм и Фейсбук страницата й, където има и телефон и емейл за контакт: Bicky Piccy* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.