Bulgarian Grill или изкуството да продаваш кебапчета в Лондон

Разходки из Лондон представя в рубриката си за български предприемачи в Лондон Светла и Йордан Димови от Bulgarain Grill. В най-модерния лондонски квартал Шордич може да видите Светла да продава на хипстъри от цял свят хамбургери и хотдог с български кебапчета, кюфтета и лютеница. За впечатленията на Bulgarian Grill разказва Йордан Димов, който освен интерес към направата на кебапчета, има успешен бизнес като програмист в Лондон.

Всичко започна почти на шега. Преди около две години забелязахме, че по лондонските пазари започва да става все по-популярна така наречената “улична” бърза храна (“street food”), обикновено от различни части на света. Помислихме си, ако започнем да им продаваме на лондончани топли кебапчета, дали няма да им хареса? Кебапчетата са вкусни, лесни за приготвяне, всички в България ги обичат.

Решихме, че не се иска кой-знае какво за да се започне един такъв бизнес. Регистрирахме фирма, купихме палатка, скара, грил машина, две бутилки газ… и започнаха проблемите.

Оказа се че има страшно много изисквания, които трябва да бъдат спазени, предимно от гледна точка на безопасност на храната и лицензите за продажба на топли храни. Изкарахме по няколко курса и сертификати за безопасност на храните, минахме проверки за безопасност на електрическите и на газовите уреди, купихме три вида пожарогасители. Регистрирахме се в общината и чакахме повече от месец да ни дойдат на проверка за да ни издадат рейтинг за хигиена. Взехме го от раз, с 5 звезди от 5.

Беше ни трудно, да си намерим местен месар, който да ни направи каймата както трябва. Кюфтетата и кебапчетата се правят с различно съотношение телешко и свинско месо. Каймата, която продават тук по магазините, обикновено е твърде суха за нашите цели - не слагат достатъчно мазнина.

Най-накрая, половин година по-късно, всичко най-после започна да придобива вид и започнахме да ходим по пазари.

Споменът от първата ни продажба беше трагикомичен. Първият пазар, на който отидохме, беше в Walthamstow, в Северен Лондон. Бяхме много въодушевени, макар и да не знаехме точно какво да очакваме.

Пристигнахме първи, рано сутринта. Разтоварихме уредите, разпънахме палатката, приготвихме доволно количество кюфтета и кебапчета, ей така, да има, че ако дойдат много клиенти да не им се налага да чакат.

И… нищо.

Хората си минаваха, подминаваха ни. Някои се спираха пред нас, докато похапваха храната, която си бяха купили от други търговци. Беше отчайващо.

В 16:30 часа тъмнокож мъж с расти си купи две кюфтенца с хлебче. Следихме го със затаен дъх, много внимателно, и не много тайно. Изяде си всичко.

Това ни беше единствената продажба за деня. Прибрахме се вкъщи. Беше ясно, че идеята ни е несполучлива. Е, поне Ямайка си хапна вкусно.

На следващия ден, Светла кипеше от енергия, макар да не беше спала. Имаше нов план. Вместо кюфтета и кебапчета, решихме да продаваме бургери и хотдог сандвичи. През следващите няколко месеца обикаляхме доста пазари: всяка събота бяхме на Urban Food Fest в Shoreditch (открит пазар с национални ястия от целия свят в централен Лондон), бяхме поканени да продаваме пред болници, офиси, панаири и събития в Лондон и околностите. Постоянно правихме малки промени и с всяка промяна продавахме повече. Най-важното, получавахме само положителни отзиви. През есента бяхме поканени на голямо събитие по завършването на детски спортен клуб в Ickenham. В рамките на деня нахранихме около 300 деца и семействата им.

Бургерите с кебапчета обикновено са “най-вървежни”. Имаме двоен бургер, който дъщеря ни кръсти “Double Trouble” - всички много му се възхищават, макар да е малко труден за консумиране. Кебапчетата под формата на хотдог също не отстъпват. Често ни питаха дали нямаме някаква “по-здравословна” опция, и наскоро пуснахме “grill meal” - две кюфтенца или кебапчета, без хляб, със салатка за гарнитура. Това стана голям хит сред хората, които работят в офиси и си следят приема на калории.

Шопската ни салата е много популярна сред лондончани, особено тези които са ходили в България и разпознават името. Всички обожават българското бяло сирене, което натрошаваме отгоре.

А за лютеницата многократно са ни питали: “този сос е страхотен, защо не го продавате в бутилки?”

Тази пролет се очертава всяка събота да сме в много модерния лондонски квартал Shoreditch, а от май месец ще продаваме през всеки работен ден на пазара във Vauxhall. В Западен Лондон правим доставки до офиси - имаме система за групови поръчки на сайта, където цели екипи могат да си поръчват с отстъпка. Има и различни индивидуални събития и пазари, които посещаваме - актуална информация публикуваме на страницата ни във Facebook и в Twitter. Чрез сайта ни, всеки може да се свърже с нас със запитване за парти или фирмено събитие - винаги се радваме да дадем отстъпка за българи.

Сайтът на Bulgarian Grill:  https://bulgariangrill.co.uk

Facebook: https://www.facebook.com/bulgariangrill/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.